dimecres, 12 de juny del 2024

12 de juny 1910 Dones als Jocs Olímpics 1942 Anne Frank reb el seu diari 1972 Teresa M. Roca salta (atleta) 1937 Emma Lilian Todd (inventora) 1978 Neix Tatiana Sisquella (periodista)


Hi ha moments de la història que vistos des del segle XXI, i llegits des de la Catalunya actual ens semblen surrealistes. Tal dia com avui de 1910, el COI va autoritzar que les dones poguessin participar en els Jocs Olímpics. Però només en tennis, gimnàstica i natació. No fos cas... I quan mires les fotografies i veus els vestits amb els que aquelles pioneres fan esport se’ns escapa un somriure... quina història...

 

I avui continuem amb un regal que no va passar desapercebut. És d’aquells que tothom hauria de rebre en algun moment perquè l’escriptura ens ajuda a identificar i expressar emocions, a posar en ordre els pensaments, a explicar històries de manera ordenada, a fer volar la imaginació. Tot això, més la cruesa d’uns fets que no s’haurien de repetir mai, els trobem en el diari que va rebre una nena pel seu tretzè aniversari tal dia com avui de 1942. Sí, avui era l’aniversari d’Anne Frank i les seves vivències han quedat per la història en el diari que el seu pare va trobar i publicar després de la seva mort.  

 

I acabem amb tres dones dignes de menció cadascuna en el seu camp:

 

El 1948 va néixer Teresa Maria Roca a Mataró, una atleta mítica. Va ser la primera espanyola de salt d’alçada en superar el llistó a 1,70m.. Va ser el 12 de Juny de 1972 i en set anys va fer pujar 27 cm el rècord català. Va morir molt jove, als 44 anys. Un poliesportiu a Mataró duu el seu nom. La informació d’aquestes atletes ens arriba gràcies a la generositat de @Pucurull que sovint fa piulades a twiter perquè no perdem la memòria.

 

Tal dia com avui de 1937 va néixer Emma Lilian Todd, inventora. Va aprendre mecànica de manera autodidacta i va dissenyar el seu primer aeroplà en 1906. Va promoure l'interès popular per l'aviació a principis del segle XX.

 

La darrera protagonista d’avui és Tatiana Sisquella. Va néixer tal dia com avui de 1978 i molts recordem el seu somriure, tot i que no la coneixíem personalment, només com a professional. Una periodista catalana i presentadora de televisió i ràdio. Molt vital i entusiasta ens va deixar el 6 de febrer de 2014. Recordo perfectament l’escrit que vaig fer com a comiat d’una gran professional i un dona massa jove que deixava un gran llegat. Era molt culer i cada vegada que guanya el Barça, la recordo. Era la dona del també periodista Joan Maria Pou. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada