dijous, 20 de juny del 2024

20 de juny 1983 Primera emissió de Catalunya Ràdio Dones a Catalunya Ràdio


Avui la nostra protagonista és la Ràdio. La data ens porta a una emissora en català, no la primera. Abans ho havia fet Ràdio Barcelona, impulsada per l'Associació Nacional de Radiodifusió, durant el primer terç del segle XX. Avui parlarem de Catalunya Ràdio, l'emissora de ràdio convencional pública catalana, propietat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de la Generalitat de Catalunya. I per ser més exactes en aquest curs dedicat a les dones, a les dones que han liderat o contribuït a fer aquest gran espai de comunicació.


El 20 de juny de 1983 va tenir lloc la primera emissió de Catalunya Ràdio. Les primeres paraules que es van escoltar (en veu d'un jove Miquel Calçada, mentre de fons sonava una sintonia de Lluís Llach) van ser: «Són les zero hores, zero minuts del dia 20 de juny del 1983. Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio». Per això avui parlarem d’una colla de dones que no podem oblidar quan parlem d’aquesta emissora. Segur que ens en deixem moltes... però aquests noms propis han estat rellevants i són referents per qui en el segle XXI es vulgui emmirallar amb bones professionals del periodisme i de la ràdio.

Montserrat Minobis va ser una gran periodista catalana. Compromesa en la lluita antifranquista dels anys 70 i activista en defensa de la cultura catalana. Va militar en diverses formacions polítiques. A la dècada dels noranta va ser presidenta de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Del 2001 al 2004 va ser Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El 2004, Montserrat Minobis va assumir la direcció de Catalunya Ràdio. El juliol de 2005, un any després d'accedir al càrrec, Minobis cediria la direcció a Oleguer Sarsanedas.

Sílvia Cóppulo i Martínez, nascuda a Mataró, el 1958, és una gran comunicadora catalana i presentadora de ràdio i televisió. Va iniciar la seva carrera professional als 19 anys, mentre estudiava a la universitat. És llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i té un doctorat en Comunicació i Humanitats per la Universitat Ramon Llull. Va aprovar les oposicions que convocava la recent Ràdio Mataró. El 1983 es va incorporar a Ràdio Sabadell i només un any després va fitxar per Catalunya Ràdio, on entrevistava personatges polítics al programa Fil directe. El setembre del 2009 va tornar a Catalunya Ràdio per dirigir i presentar el programa El secret, emès de les 16 a les 19 hores de la tarda entre 2009 i 2011. Crea un clima distès en les seves entrevistes, molt personal.

Mònica Terribas i Sala neix a Barcelona el 16 de gener de 1968. És un nom propi i amb molta entitat dins del món de la comunicació. És una periodista catalana, professora titular de la Universitat Pompeu Fabra. Del 2008 al 2012 fou directora de Televisió de Catalunya i l'any següent, consellera delegada i editora del diari Ara. Des del 2 de setembre de 2013 fins al 17 de juliol de 2020 va ser la conductora i directora d' El matí de Catalunya Ràdio. Des de febrer de 2022 és vicepresidenta d'Òmnium Cultural.

Laura Rosel, una sabadellenca que neix el 12 de desembre de 1980. Periodista i presentadora de ràdio i televisió catalana. El 28 de juliol de 2020 es va anunciar que Rosel assumiria a partir de la temporada 2020-2021 la direcció del programa El matí de Catalunya Ràdio, després de la marxa de Mònica Terribas. Va dirigir el programa tres temporades, fins al juliol de 2023, amb tendència d'audiència a l'alça. Directora de Comunicació de la Universitat de Barcelona des de març de 2024.

Sònia Gelmà és una periodista esportiva catalana. Des del 2000 fins al 2016 va treballar al departament d'esports de RAC1, per la qual va ser micròfon autònom al Barça juga a Rac1.[1] Al setembre del 2016 va abandonar l'emissora privada i va passar a Catalunya Ràdio on presenta el programa diari «Tot Costa», juntament amb Jordi Costa. El 2021 aquest programa va celebrar la mil·lèsima edició.

Xantal Llavina, barcelonina, és una periodista catalana i divulgadora TIC. Des del 2017 dirigeix i presenta el programa de divulgació d'emprenedors i transformació digital Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio i TV3. És un programa sobre emprenedoria, innovació i transformació digital, que ha obtingut diversos premis. Va rebre el Premi Excel·lència a la Comunicació i a la Divulgació de les TIC 2017. El 2018 Xantal Llavina va ser guardonada amb el Premi DonaTIC Divulgadora 2018 de la Generalitat. El Revolució 4.0 també va ser guardonat amb el Premi Comunicació i Divulgació TIC 2019, durant la 24a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica. El jurat va posar en relleu la «tasca divulgativa» del programa, que «parla d'innovació, creativitat i competitivitat i dona veu a aquells que han aconseguit ser influents, així com a cares conegudes que han tingut èxit en diferents sectors professionals gràcies a la seva bona transformació digital»

La nostra ràdio té molt bona salut malgrat els grans canvis en la tecnologia i la manera de comunicar, informar i fer continguts. Aquestes dones avui són referents en el seu camp. I ens en deixem moltes, però algunes les citarem: Tatiana Sisquella, Empar Moliné, Elisenda Carod, Juliana Canet, Marta Carreras, Carme Lluberes...

La imatge d'avui és pel primer logo de Catalunya Ràdio. El seu logo, com la vida ha anat evolucionant i modernitzant-se, com no podia ser d'altre manera però avui tornem als inicis... a aquell 1983...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada