dimecres, 5 de juny del 2024

5 de juny Dia Mundial del Medi Ambient 1966 Neix Rosa Colomer (lingüísta) 1978 M.Victòria Chivite (presidenta de Navarra) 2015 Louise Richardson (rectora d'Oxford)


El Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA) se celebra el 5 de juny a tot el món. Aquesta celebració va ser establerta per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seva Resolució (XXVII) del 15 de desembre de 1972, i amb la qual es va iniciar la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà d'Estocolm (Suècia). El Dia Mundial del Medi Ambient és un dels principals vehicles pels quals l'Organització de les Nacions Unides estimula la sensibilització mundial entorn del Medi Ambient i intensifica l'atenció i l'acció política.


Les protagonistes d’avui són dones que pertanyen al camp lingüístic, al camp polític en el govern d’una comunitat autònoma i en el govern d’una universitat.

 

Tal dia com avui del 1966 va néixer Rosa Colomer Artigas a Barcelona. Va ser filòloga i lingüista catalana, fou directora del Termcat entre el 2002 i el 2012.  El Termcat és un consorci públic català creat el 1985 amb la finalitat de garantir el desenvolupament i la integració de la terminologia catalana per a l'elaboració de recursos terminològics, la normalització de neologismes i l'assessorament terminològic, en un diàleg permanent amb usuaris ordinaris i especialistes. Des del 1998, els seus avisos terminològics són d'aplicació obligatòria en les publicacions científiques i tècniques de l'administració pública de Catalunya. Els neologismes aprovats es publiquen al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.


La segona protagonista és la presidenta de Navarra. María Victoria Chivite Navascués va néixer a Cintruénigo el 5 de juny de 1978. És una sociòloga i política navarresa. És presidenta del Govern de Navarra des del 6 d'agost del 2019. Es llicencià en Sociologia a la Universitat Pública de Navarra, cursà un màster en Organització i Gestió de Recursos Humans i en Prevenció de Riscos Laborals. Entre el 2001 i el 2005 va formar part de l'Executiva de les Joventuts Socialistes. Entre els anys 2003 i 2007 fou regidora de Cintruénigo, i entre 2011 i 2013, d'Eguesibar (la Vall d'Egüés). Ha estat parlamentària foral a la VIIa i VIIIa legislatura, entre 2007 i 2012, com a portaveu de Salut i portaveu adjunta del grup parlamentari socialista. També ha estat senadora del PSOE per Navarra de 2011 a 2015 i portaveu del PSOE al Senat. Des de 2012 ha format part de l'Executiva del PSN-PSOE, i ha exercit com a secretària de l'Àrea de Polítiques Socials i secretària de Salut. Des del Congrés Extraordinari de desembre de 2014, és secretària general del Partit Socialista de Navarra (PSN-PSOE) i membre del Parlament de Navarra a partir del juny del 2015. A les eleccions de 2023 va renovar el càrrec, amb el suport de Geroa Bai, PSN i Contigo. 


Tal dia com avui del 2015, la Universitat britànica d'Oxford va nomenar la professora irlandesa Louise Richardson com la seva propera vicecancellera, l’equivalent a rectora. Va ser la primera vegada que una dona ocupava el lloc de màxima autoritat acadèmica d'aquesta institució. El nomenament va necessitar de l'aprovació de la Congregació, el parlament de la universitat. Richardson, que es va llicenciar en història en la universitat Trinity College de Dublín, experta en Terrorisme i Seguretat va assessorar governs en aquesta matèria. Desprès va repetir el càrrec a la Universitat de St. Andrews. Actualment Louise Richardson és la presidenta de Carnegie Corporation of Nova York, la fundació filantròpica establerta per Andrew Carnegie en 1911. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada