dissabte, 22 de juny del 2024

22 de juny 1958 Neix Sunsi Móra (professors de català)

 

Hi ha persones que no necessiten massa temps per deixar petjada. És terrible quan marxen tan joves amb tanta vida per davant però el seu record impulsa a les persones que les van conèixer a seguir el seu llegat. Són persones especials. Avui parlem d’una professora amb totes les lletres.


El 22 de juny de 1958 va néixer a Llavaneres la Sunsi Móra. Va ser professora de llengua i literatura que treballà en diversos centres educatius dels Països Catalans, entre el quals l'institut de Canet de Mar, on exercí la seva labor educativa durant quinze anys. Va morir l’any 2011 i al setembre de 2014 el Consell Escolar del centre va proposar el nom de la seva professora Sunsi Móra, morta prematurament, com a nom de l'Institut. Un cop aprovat per l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament, el centre adoptà aquest nom. 


Ha tingut diferents reconeixements en la seva població natal. L'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres i l'associació "Sí Dona" van instituir al 2018 el Premi Sunsi Móra a la Visibilització Femenina, per donar a conèixer la tasca de dones que tot sovint queda oculta. A l'agost de 2020 va entrar en funcionament el parc Sunsi Móra de Sant Andreu de Llavaneres, on s'instal·là al novembre de 2021 un monument de record.


No és imprescindible internacionalitzar-se, ni ser reconegut arreu del món... cal que els humans siguem capaços de fer bé les coses en l’espai en el que ens movem. Quan això passa es creen sinèrgies que van molt més enllà de nosaltres mateixos. Per això continuem tenint confiança en la humanitat encara que alguns ho facin ben malament... Des de aquestes línies agraïm a la Sunsi i a tots els que han fet que el seu record perduri. Això fa el món molt més bonic i habitable.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada