dimecres, 19 de juny del 2024

19 de juny 1959 Neix Anne Hidalgo (política, alcaldessa de Paris) 1960 Neix Juana Gallar (neurocientífica)


Les protagonistes d’avui han traspassat les fronteres per exercir les seves professions.


Comencem amb una andalusa molt especial. Ana María Hidalgo va néixer a San Fernando, a Cádiz el 19 de juny de 1959. Actualment se la coneix com Anne Hidalgo, és una política francesa d'origen espanyol, ha estat la primera dona a assolir l'alcaldia de París. Filla d'un electricista i una modista espanyols, va arribar amb la seva família a França, concretament a Lió, l'any 1961 i fins a 1973 no van obtenir la nacionalitat francesa. Hidalgo cursà estudis universitaris a la Universitat de París X Nanterre i es diplomà en Dret sindical i social. El 2001 va guanyar les eleccions a l'alcaldia del districte 15è, amb el 41,2% dels vots. El març de 2014 va guanyar les eleccions a l'alcaldia de París; s'imposà en la segona volta a la candidata de l'UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, per 53,34% a 44,06%. Cal fer notar que en aquestes eleccions guanyés qui guanyés l’alcaldia hagués estat en mans d’una dona, era el moment! El 8 d'agost de 2016 va ser escollida Presidenta de l'organització mundial de ciutats pel canvi climàtic, C40 Climate Leadership Group.


El 19 de juny de 1960 neix la neurocientífica Juana Gallar. Estudia com sentim dolor en els ulls i com els afecta la temperatura, la medicació i la cirurgia, per ajudar, entre altres, a les persones amb ull sec. La Professora Juana Gallar es va llicenciar en Medicina i es va doctorar en Fisología en 1991 en la Universitat d'Alacant. És Catedràtica de Fisiologia en la Universitat Miguel Hernández (UMH) des de l'any 2002 i responsable del grup de recerca de Neurobiologia Ocular en l'Institut de Neurociències d'Alacant, centre mixt de la UMH i el CSIC i reconegut com a centre d'excel·lència Severo Ochoa, on va ser subdirectora durant tres anys. Ha realitzat diverses estades en centres de reconegut prestigi internacional, dirigit més de dues desenes de projectes nacionals i internacionals i format a nombrosos investigadors.

Ha centrat tota la seva carrera investigadora en l'estudi de les bases neurofisiològiques del dolor ocular, estudiant els receptors sensorials oculars, els seus mecanismes de transducción sensorial i el seu paper en la gènesi de les sensacions que sorgeixen de l'ull i que són rellevants en moltes situacions patològiques com l'ull sec, el dolor associat amb l'ús de lents de contacte, la diabetis, l'herpes, la inflamació ocular i el dolor neuropàtic postquirúrgic. Fruit del seu treball, la professora Gallar ha rebut nombrosos premis i distincions. En l'actualitat, la Professora Gallar lidera la xarxa europeaNEUROTECHEU (The European University of Brain and Technology), en el que participen, al costat de la UMH, altres set universitats i centres de recerca de reconegut prestigi, entre ells la d'Oxford (el Regne Unit) i l'Institut Karolinska (Suècia). NEUROTECHEU intenta donar respostes als problemes neuronals derivats de la degeneració, inclosa l'associada a l'envelliment.


La imatge d'avui és per Anne Hidalgo, l'alcaldesa de París.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada