divendres, 7 de juny del 2024

7 de juny 1909 Neix Virgina Apgar (metgessa) 2007 Inauguració de Furius Baco

 

Totes les mares recordem la puntuació Apgar que van tenir els nostres fills al néixer. El que no sabíem és que qui va crear el test Apgar, el mètode que usem avui dia per avaluar la salut dels nounats va ser una dona (totes hem donat per segur que era un home... nosaltres, sense voler, també entrem al joc).

 

Virginia Apgar va néixer a Westfield, Nova Jersey el 7 de juny de 1909. Va ser una anestesiòloga estatunidenca especialitzada en obstetrícia. És coneguda per haver ideat la puntuació d'Apgar, una prova per avaluar de manera senzilla i ràpida la salut dels nounats immediatament després del part i prevenir així la mortalitat neonatal. Fou líder en el camp de l'anestesiologia i la teratologia, i va introduir consideracions obstètriques al camp establert de la neonatologia. L'any 1953 va estudiar, desenvolupar i publicar la primera escala de valoració de la vitalitat dels nounats denominada Puntuació d'Apgar. Aquest test s'aplica a nadons en dos moments, immediatament després del part: un minut i, novament 5 minuts després del naixement (a vegades també als 10 minuts). Aquesta prova (escala) avalua, puntuant del zero al deu, cinc aspectes simples dels nounats: freqüència cardíaca, esforç respiratori, presència de reflexos, to muscular i color. Intentant transformar la paraula Apgar en un retroacrònim, es va proposar: aparença, pols, gesticulació, activitat i respiració (denominats així en molts idiomes en honor de la seva creadora: es tracta d'un acrònim generat pel doctor Joseph Butterfield, pediatre estatunidenc, l'any 1963, amb les cinc lletres del cognom de la doctora). La puntuació resultant va del zero al deu. Si el nadó obté una puntuació de 3 o menys, es considera que el seu estat de salut és crític; si la puntuació és d'entre 4 i 6, es classificarà com "bastant baix"; si la puntuació és de 7 a 10, finalment, es considerarà que l'estat de salut és "normal". A la dècada dels seixanta, molts hospitals dels Estats Units utilitzaven la puntuació d'Apgar constantment. Entrant al segle XXI, aquesta puntuació continua sent utilitzat per proporcionar un mètode acceptable i convenient per informar de l'estat del nounat immediatament després del naixement.

Si bé la doctora Apgar va ser en moltes ocasions "la primera dona" o "l'única dona" en el departament a ocupar algun càrrec o a guanyar reconeixement, evitava el moviment feminista organitzat, afirmant que "les dones estan alliberades des del moment en què surten de l'úter". Tot i que de vegades expressava privadament la seva frustració per les desigualtats de gènere (sobretot en matèria de salaris), treballava al voltant d'aquests casos empenyent constantment nous camps on hi havia espai per exercir la seva considerable energia i habilitats.

 

El segon tema d’avui és una muntanya russa. Tal dia com avui del 2007 es va inauguració de Furius Baco a PortAventura. Furius Baco és una muntanya russa instal·lada al parc temàtic PortAventura Park, a Salou i Vila-seca. Va ser la muntanya russa més ràpida d'Europa des de la seva inauguració fins a l'agost de 2009, i una de les de més acceleració del món. El nom fa referència a Baco, déu del vi. Furius Baco és una muntanya russa amb llançament hidràulic construïda per Intamin AG de PortAventura. Va ser inaugurada el 7 de juny del 2007 pel motorista Valentino Rossi. La muntanya russa, ubicada a l'àrea de Mediterrània, permet arribar a una velocitat de 135 km/h en sols 3,5 segons. Amb aquesta velocitat supera l'anterior atracció que tenia el rècord de muntanya russa més ràpida, Stealth de Thorpe Park (Regne Unit). Furius Baco és a més la muntanya russa sense terra més ràpida del món i l'atracció més baixa construïda per Intamin AG. L'atracció consta de grans corbes amb un llarg inline twist i finalment, una gran corba per sobre del llac. Els seients, que estan col·locats d'una manera diferent a les atraccions d'Intamin AG, se situen adossats al costat del rail i tenen forma de barril. Això fa que el passatger senti una intensa sensació de no trepitjar terra. Fa 850 metres de llargada, el seu recorregut es fa en 31 segons i va costar 15 milions d'euros. Concebuda com l'atracció estrella de l'any 2007, Furius Baco es va obrir finalment el juny amb molta expectació. Coincidint amb el GP de motociclisme de Catalunya, pilots com Valentino Rossi van ser-hi el dia de la seva inauguració.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada