dijous, 6 de juny del 2024

6 de juny 1944 Desembarcament de Normandia 1982 Angie Ballard (atleta paralímpica) 1982 Laia Forcadell (atleta)


Tal dia com avui de 1944 va tenir lloc el Desembarcament de Normadia. El dia D, una data clau en la Segona Guerra Mundial. Uns 150.000 soldats aliats desembarquin als platges de Normandia de la França ocupada (Operació Overlord).

Donat que aquest curs estem parlant del paper de les dones en diferents àmbits. Avui parlarem del paper de les dones en la Segona Guerra Mundial. Les dones van treballar en fàbriques produint armes, embarcacions i carros de combat. Van ser espies i membres actius de la resistència contra els nazis. També van ser combatents i van servir en les forces armades. Van exercir com a infermeres i com a corresponsals de guerra. Les dones van ser fonamentals en l'èxit del Dia D, però la Història les ha silenciat. Els estudis sobre dones no abunden en la historiografia bèl·lica. Molt poc després del desembarcament van començar a arribar les infermeres, el paper de les quals va ser reconegut i commemorat en el 75 aniversari del Dia D. En aquests primers dies destaquen les figures de Lydia Alford, Edna Birbeck i Myra Roberts, que van intentar per tots els mitjans desallotjar del lloc del desembarcament a tots els ferits i víctimes de la contesa, amb el suport de la Creu Roja.

 

També parlarem de dues atletes que van néixer el mateix dia, una australiana paralímpica i una tortosina amb moltes medalles.

 

Angie Ballard neix a Canberra, Austràlia, el 6 de juny de 1982. És una atleta paralímpica australiana que competeix en esdeveniments d'esprint en cadira de rodes en la categoria T53. Es va quedar paraplègica als 7 anys a causa d'un accident automobilístic. Va començar a competir en curses de cadires de rodes en 1994, i va representar a Austràlia per primera vegada a 1998. A quatre Jocs Paralímpics de 2000 a 2012, va guanyar tres medalles de plata i dos de bronze. El seu entrenador actual és Louise Sauvage i la seva companya d'entrenament és Madison de Rozari. Ballard va realitzar beques d'atletisme a l'Institut Australià de l'Esport des de 1999 fins 2001, i en la Universitat de Sydney (mentre estudiava primer de comerç, i després psicologia,) i també representa a l'Institut d'Esport de Nova Gal·les del Sud. Ha estat nomenada per diverses organitzacions com a ambaixadora esportiva, i actualment és membre de la junta de Wheelchair Sports NSW. Va representar a Austràlia als Jocs Paralímpics d'estiu de 2016. Aquests van ser els seus cinquens Jocs Olímpics.

 

Laia Forcadell Arenas va néixer a Tortosa el 6 de juny de 1982. És una atleta especialista en 400 metres llisos i 400 metres tanques. Va formar-se i començar competir a la secció d'atletisme del Club Natació Tortosa. Posteriorment va anar al Club ISS de l'Hospitalet de Llobregat entrenada per Armando Álvarez Anaya. Ha estat 25 cops campiona d’Espanya. A més, el seu palmarès contempla dues medalles als Jocs Iberoamericans, or l’any 2006 a Ponce, Puerto Rico, i bronze al 2009 a San Fernando, Cadis. Ha estat cinquena en el Campionat d'Europa en pista coberta el 2005. Va guanyar el Campionat d'Espanya absolut en pista coberta el 2006. Va participar en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2008 de Pequín. Laia Forcadell es va retirar l'any 2012 per iniciar una nota etapa laboral. Les lesions també van ser una causa de la seva decisió.


Aquest és el mapa del desembarcament amb els paisos que es van encarregar de cadascuna de les platges.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada