dissabte, 1 de juny del 2024

1 de juny 2004 Targeta sanitària europea


El dret a la salut inclou l'accés a l'assistència sanitària i als medicaments, a condicions laborals i ambientals saludables, i a la protecció contra les malalties epidèmiques. Aquest és el nostre tema d’avui perquè el primer de juny de 2004 va entrar en vigor a la Unió Europea la targeta sanitària europea en 13 estats (Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Luxemburg, Noruega i Suècia), la qual permet a qualsevol ciutadà europeu rebre assistència mèdica urgent gratuïta en les estades curtes en estats membres diferents del de residència.

Però quan parlem de gènere i salut veiem que la desigualtat de poders afecta de manera transversal tots els àmbits de vida de les dones. En el context d’una societat patriarcal, les dones i els homes han tingut un accés diferenciat als seus drets, entre ells la salut. En l’àmbit de la salut i el gènere interseccionen molts factors identitaris com la nacionalitat, el gènere, l’orientació sexual, la classe social i fins i tot la religió. Totes aquestes interseccions relacionades amb el fet de ser dona generen en la actualitat desigualtats en l’accés i en el tractament. A més els estereotips tenen un fort impacte en la salut i els seus efectes atempten directament contra els drets de les dones.

Quan l’Institut d’Estadística fa estudis sobre l’esperança de vida els fa amb les dades de cinc anys. En el darrer publicat del període 2018-22 l’esperança de vida al néixer dels homes era de 80,46 anys i de les dones 85,97 anys.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada