dissabte, 15 de juny del 2024

15 de juny 1880 Neix Miracle Andreu (metgessa) 1947 Neix Isabel Esteve (biòloga i microbiòloga)


Les nostres protagonistes d’avui són dues científiques que combinaran l’estudi teòric, la pràctica i la recerca.


Comencem per la Miracle Andreu i Boigues que nasqué a Valencia el 15 de juny de 1880. Va ser una de les primeres metgesses catalanes. Va estudiar Medicina a Saragossa i a Barcelona, on va acabar la carrera l'any 1903. Tot i que se li negà aparèixer amb el seu retrat a l'Orla de la Facultat de Medicina, al costat dels seus companys homes; Miracle Andreu fou admesa per formar-se al costat del professor Miquel A. Fargas, a la clínica del qual –Policlínica Dr. Fargas– s’inicià com a metge ajudant. Llegí la seva tesi doctoral, Sintomatología y diagnóstico de los quistes ováricos, a la Universitat Central de Madrid el 1904 i esdevingué així la quarta doctora en Medicina de tot l'Estat. L'any 1910 participà en el Primer Congrés Espanyol Internacional de la Tuberculosi que se celebrà a Barcelona, al costat de la seva companya de promoció Trinitat Sais i de la mestra i pedagoga Celestina Vigneaux. Obrí també consulta particular per a atendre «malalties de les dones i dels nens», exercint doncs com a ginecòloga i pediatra, primer en diverses ubicacions de la ciutat de Barcelona i a partir de 1944, a la ciutat de Mataró.


La nostra segona protagonista cavalca entre el segle XX i el XXI. La Dra. Isabel Esteve Martínez, va ser catedràtica de Microbiologia des de 1992 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser professora de la Unitat de Microbiologia del Departament de Genètica i Microbiologia des de l’any 1977 fins al 2017, i posteriorment professora honorària fins a l’agost de 2019. Va ocupar diversos càrrecs, com coordinadora de la Unitat de Microbiologia al Campus UAB i directora del Departament. Va néixer a Barcelona el 15 de juny de 1947. Llicenciada en Ciències Biològiques l’any 1970 per la Universitat de Barcelona, va dedicar els seus primers anys professionals a l’ensenyament de secundària fins que l’any 1973 el Dr. Ricard Guerrero, amb qui ja havien coincidit a la Universitat de Barcelona durant els seus estudis universitaris, li proposa dedicar la seva vida professional a la Universitat. Així doncs, inicia la seva tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va desenvolupar la major part de la seva vida universitària. Al llarg de la seva carrera va fer estades a centres dels Estats Units, França i Suïssa com el Centre d’Études Nucléaires de Grenoble, l’Institut Scripps a Califòrnia o la Universitat de Boston, entre d’altres. Va col·laborar amb molts investigadors de prestigi internacional, com la Dra. Lynn Margulis, de qui va ser padrina en el seu nomenament com a doctora honoris causa de la UAB (2007). Va participar en més de 20 projectes d’investigació estatals i internacionals, molts d’ells com a investigadora principal, i va ser autora de més de 100 publicacions científiques que abasten des d’estudis d’ecofisiologia microbiana fins a l’aplicació dels microbis en la bioremediació de metalls.

A banda de la seva activitat en els projectes de recerca i donat el seu caràcter amable i decidit, establí una relació d’amistat amb la majoria dels investigadors que va donar lloc a un intercanvi científic ben profitós. Des de ben jove va ser una enamorada dels microorganismes i la seva ecologia i també de la microscòpia electrònica. Seves són les primeres microfotografies de bacteris i de bacteriòfags que es van fer a la UAB. També són destacables, com a models d’abast mundial, els seus estudis microscòpics sobre la dinàmica de poblacions de microorganismes fotosintètics a llacs càrstics, com el de Banyoles, i dels tapets microbians del delta de l’Ebre. És important destacar la seva contribució a la ciència, especialment en l’àmbit de l’ecologia microbiana i, en particular, de la microscòpia electrònica aplicada a la microbiologia. 

La Dra. Isabel Esteve Martínez forma part d’aquella generació de pioners que van posar tot el que tenien i més perquè la UAB s’enlairés i es convertís en una de les primeres universitats de l’estat espanyol. La Dra. Isabel Esteve va morir el 30 d’octubre de 2020, a Barcelona.


Com que no la van posar a l'Orla de Medicina nsaltres posem avui la seva fotografia. Ella és la Dra. Miracle Andreu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada