dimecres, 26 de juny del 2024

26 de juny 1993 Neix Ariana Grande (cantant) 2011 Mor Maria Lúcia Mot (historiadora)


Avui coneixerem dues dones que en el seu àmbit han fet sentir la seva veu.


Comencem per l’Ariana Grande que va néixer tal dia com avui de 1993 a Boca Raton, Florida. És actriu, cantant i ballarina nord-americana. Mesura 153 centímetres, és menuda però té una força impressionant que omple els escenaris. Ja diuen que al pot petit hi ha la bona confitura. Va debutar com a actriu l'any 2008 amb el paper de Charlotte al musical «13» de Broadway. Això li va permetre obtenir el primer dels seus molts reconeixements en la seva carrera artística, quan la National Youth Theatre Association Awards la va premiar amb el guardó a la millor actriu de repartiment, pel seu notable paper en el musical. Es caracteritza per la seva cua de cavall, les seves botes per damunt dels genolls, els seus vestits curts i la seva veu aguda i potent alhora. 

A aquesta cantant li va pasar el que no desitgem a ningú. El 22 de maig del 2017 hi va haver una explosió durant un dels seus concerts al Manchester Arena de Manchester, Regne Unit. La policia va confirmar l'assassinat de 22 de persones i més de 50 ferits. Ella no va suspendre la gira del Dangerous Woman Tour, i es va oferir a pagar el funeral de les víctimes que van morir en l'atemptat. El diumenge 4 juny d'aquell any es va fer un concert per recollir fons pels familiars de les victimes. Aquest concert es va anomenar One Love Manchester, i hi van participar cantants i grups molt importants i famosos. 

Sempre ha estat sensible als més desafavorits i al maltracte animal. Al seus 10 anys, Grande va co-fundar el grup de joves «Kids Who Care», amb els qui cantava al sud de Florida per realitzar esdeveniments de recaptació de fons per caritat. Va recaptar més de 500.000 dòlars per a obres de caritat només en l’any 2007. A l'estiu del 2009, com a membre de l'organització caritativa Broadway a l'Àfrica del Sud, Grande va ensenyar als nens a Gugulethu, Sud-àfrica com a intèrpret de música i dansa. El seu germà Frankie va col·laborar amb ella en aquesta labor. D'altra banda, Grande també s'ha associat amb Kleenex en la seva campanya Sneeze Shield.

El 2015, durant els seus concerts a Nova York de The Honeymoon Tour, Grande va motivar als seus seguidors a adoptar cadells rescatats per donar-los una llar. Va dur a quinze cadells, per l'adopció ella va pagar en els albergs, als seus concerts oferts al març al Madison Square Garden. Va fer això perquè els seus seguidors poguessin adoptarlos.


En un àmbit molt diferent, l’acadèmic, trobem la segona protagonista d’avui. El vint-i-sis de juny del 2011 mor a São Paulo la historiadora brasilera Maria Lúcia Mott. Destaquen les seves recerques en història de la salut i a més és pionera dels estudis de gènere al Brasil. Va ser una gran una historiadora i feminista brasilera. A partir de 1980 va desenvolupar investigacions sobre la història de la salut; va començar els seus estudis de gènere pràcticament a l'inici del desenvolupament d'aquesta àrea d'investigació a Brasil.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada