dimarts, 11 de juny del 2024

11 de juny Dones i taxi 2014 Manifestacions anti Uber 1935 Neix Núria Espert (actriu)


Aquest curs estem parlant de dones en el món. Hi ha professions que eren únicament masculines i avui comencen a tenir un petit grup creixent de dones. Avui parlarem del món del taxi. Quan jo era petita no en vaig veure cap però en aquest segle XXI ja, sense ser freqüent, ja no ens estranya veure una dona al volant d’un taxi. Dels 14.000 taxistes que treballen normalment a Barcelona, entre 600 i 700 són dones (dades del 2009).

En algunes professions hi ha diferència econòmica en funció del gènere, però aquest no és el cas del sector del taxi.  Un taxista guanya el mateix que una taxista com a fruit del seu treball, esforç i bon saber fer de la seva professió. Dona o home, en aquest sector, tots i totes som professionals taxistes. Així que si tens una coneguda que cerqui una feina sense discriminació salarial, dona taxista és una bona opció.

Hi ha una necessitat de seguretat que va derivar en la creació de taxis exclusius per a dones conduits per dones. A Londres, el 2006 es va crear sota el nom de Pink Ladies i els taxis exclusius per a dones van totalment pintats de rosa a ciutats com Nova York, Londres i Moscou, on circulen aquests taxis. L’any 2009 es va proposar a Servitaxi una iniciativa barcelonina, el Taxi Rosa, que proposava  identificar els taxis amb un petit distintiu rosa a l'interior, de manera que no perdessin la característica pintura groga i negra dels taxis de la ciutat. Estava adreçada especialment a les joves que surten de les discoteques i a dones amb dificultats familiars.

Avui parlem del món del taxi perquè l’11 de juny del 2014 els taxistes d'arreu del món es van manifestar en contra de l'aplicació Uber.


L’11 de juny de 1935 a l'Hospitalet de Llobregat neix Núria Espert, actriu catalana de teatre, cinema i televisió, directora teatral i operística. Molt prolífica i també molt reconeguda pel públic i per diferents entitats. L'any 1999 el municipi de Fuenlabrada va inaugurar la "Sala Municipal de Teatre Núria Espert", en homenatge a aquesta actriu. El novembre de 2010 es va inaugurar també el Teatre Núria Espert situat a Sant Andreu de la Barca. Va obtenir el Premi Butaca l’any 1997 i el 2015. També va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura l’any 2015 «com a reconeixement a una dilatada i consolidada trajectòria internacional com a actriu, directora teatral i empresària». Els reconeixements arriben fins a l’actualitat, recordem la Creu de Sant Jordi el 1983, va ser la: Pregonera de les Festes de la Mercè de Barcelona l’any 1989; Premi Princesa d'Astúries de les Arts, al 2016 i Premi Max d'Honor al 2024.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada