diumenge, 9 de juny del 2024

9 de juny 1914 Primer partit de futbol femení a Barcelona 1924 Inscripció al cens d'Equador de Matilde Hidalgo (metgessa, sufragista) 2024 Eleccions al Parlament Europeu


El primer partit de futbol femení a l'Estat es va celebrar a Barcelona el 9 de juny de 1914. Al'‘Spanish Girl´s Club’ es van enfrontar els equips ‘Montserrat’ (2 gols) i ‘Giralda’ (1).

El primer partit de futbol femení va causar reaccions negatives. Un article del diari Mundo Deportivo acabava la crònica amb: “...a les descendents de la mare Eva els obliga a adoptar tan poc adequades com a antiestètiques posicions, que eliminen la gràcia femenina".

Amb les guerres –les mundials i l’espanyola- el futbol femení va quedar en l’oblit. Va ressorgir en els anys setanta. Va promocionar la seva pràctica l’Espanyol, el club que més, i el Barça, aquest entrenat per Ramallets, el famós ex porter.


I va d'eleccions, avui votem per escollir els representants del Parlament Europeu. Actualment rebem a casa la Tarjeta Censal que ens informa, a homes i dones, de quin és el centre de votació que ens correspon. No hem de fer cap esforç. Per nosaltres és normal, però no sempre ha estat així. Vam parlar fa uns dies de la Dinovena esmena que va obrir la possibilitat al vot femení als Estats Units. Avui parlem de l’Equador.


Tal dia com avui de 1924 a Quito, Equador, el Consell d'Estat aprovà en una sessió històrica, que Matilde Hidalgo es pogués inscriure en el cens electoral per tenir dret de vot, com demanava, essent la primera dona llatinoamericana a qui se li reconeix –i que exerceix– aquest dret. Matilde Hidalgo Navarro de Procel va néixer el 1889. Va ser metgessa, política i activista dels drets de la dona equatoriana. Fou la primera llicenciada i doctora en medicina del país, la primera sufragista d'Amèrica Llatina i la primera diputada escollida en eleccions lliures a l'Equador. També fou la primera dona a votar en unes eleccions a tota l'Amèrica Llatina.

Matilde Hidalgo nasqué a la ciutat de Loja el 1889, i el 1907, amb l'ajuda de la seva mare i un dels seus germans aconseguí matricular-se en el batxillerat, que completà el 1913, esdevenint la primera dona equatoriana que ho aconseguia, malgrat nombroses resistències i el refús social en un medi considerablement conservador. Completat el batxillerat, sol·licità l'ingrés a la facultat de Medicina de la Universidad Central del Ecuador a Quito; fou rebutjada però aconseguí una plaça a la Universidad del Azuay, a Cuenca. El 1919 obtingué la llicenciatura i es doctorà el 1921 a la Universitat Central, essent, en tots dos casos, la primera dona equatoriana que ho aconseguia. El 1922 es casà amb l'advocat Fernando Procel i s'instal·laren a Machala, on ella obrí una consulta.

La imatge d’avui correspon al Doodle que va fer Google a “Mujeres con ciència”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada