dimarts, 18 de juny del 2024

18 de juny 1906 Neix Ignàsia Salvans (metgessa) 1983 Sally Ride va a l'espai (astronauta i física)


Les protagonistes d’avui són dues científiques molt polivalents.

 

Comencem per una metgessa catalana dels inicis. Ignàsia Salvans i Casas va néixer a Manresa el 18 de juny de 1906 i va estudiar batxillerat a Lleida. El 1921 va començar els seus estudis de medicina, l’any 1925 es va casar amb el Dr. Diego Ferrer Fernández de la Riva i es va llicenciar el 1928 amb la qualificació d’excel·lent. Teresa Bracons Ganet i ella van ser les dues úniques dones aquell any. Durant l’estudi de la carrera va ser alumna interna de la càtedra de Microbiologia amb el professor Jaume Ferran i Clua del que admirava la seva obra.

Tot seguit, degut al seu bon expedient i personalitat, va començar a treballar com a metgessa ajudant del Dr. Joaquim Soler Dopff.  Cap als anys trenta va ser ajudanta a les classes d’Histologia i Anatomia Patològica de la Facultat de Medicina de Barcelona i va col·laborar a la Càtedra d’Histologia, on el seu marit era professor adjunt.  Amb ell va publicar un extens estudi titulat Acerca del origen de la microglía (1934) i posteriorment el llibre Esquemas de Histología (1940). Va col·laborar amb ell al llarg de la seva vida, sempre que la feina assistencial li ho permetia. El seu interès per la ginecologia la van portar a ser ajudanta de les classes pràctiques d’obstetrícia i ginecologia el curs de 1949-1950, continuant com a col·laboradora de la càtedra amb el professor Víctor Conill Serra.

La seva especialitat va ser la ginecologia. Com a metgessa va treballar a la Seguretat Social començant a Manresa, la seva ciutat natal, i va ser ginecòloga de la Mutua Regional de Accidentes del Trabajo fins al 1949.  L’1 de febrer de 1956 va guanyar per oposició la plaça de cap clínic de l’Equip de Ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebró. Va ser una de les poques metgesses de la seva època que va exercir la cirurgia fins als darrers moments de la seva vida. Era una persona amb nombroses inquietuds que li van portar a cursar els estudis de farmàcia que va completar el 1964 i que havia començat molts anys abans.

A més de la vida de família va cultivar el dibuix i la pintura. La seva afició per la pintura es va cristal·litzar en l’estudi durant cinc anys a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, on fou deixeble del pintor Armand Miravalls. Va cultivar el retrat amb obres entre les que destaquen el retrat de figures públiques com el professor Agustí Pedro Pons i d’altres. L’any 1965 va concórrer a un concurs internacional de metges artistes a Torí (Itàlia) on va obtenir la medalla de bronze amb una pintura. També va participar en exposicions amb altres metges artistes, principalment al Col·legi de Metges de Barcelona. El 23 d’abril de 1970, i en plenitud de les seves facultats, víctima d’una leucèmia mieloblàstica aguda, va traspassar.

L'any 2013, l'Ajuntament de Barcelona ret homenatge a la metgessa Ignàsia Salvans donant el seu nom a uns jardins del barri de Les Corts, ubicats a la Gran Via de Carles III entre els carrers de Josep Irla i d'Antoni Alberdi.

 

Va arribar a anar a l’espai, la segona dona inquieta d’avui. El 18 de juny de 1983 la física Sally Ride es converteix en la primera estatunidenca a anar a l'espai. Al costat de la seva parella, Tam O'Shaughnessy, va treballar per a potenciar les vocacions científiques entre les nenes. Sally Ride va ser una física estatunidenca i astronauta. Fou la primera dona nord-americana a viatjar a l'espai i és encara la persona més jove que ho ha fet, amb 32 anys. Ride va ser la tercera dona a viatjar a l'espai, després de les cosmonautes de l'URSS Valentina Tereixkova (1963) i Svetlana Savítskaia (1982). Després de viatjar dues vegades en l'orbitador Challenger, es va retirar de la NASA el 1987. Va treballar durant dos anys a la Universitat de Stanford, després a la Universitat de Califòrnia a San Diego. Va participar en els comitès que van investigar els desastres dels transbordadors espacials Challenger (Comissió Rogers) i Columbia, va ser l'única persona a participar en tots dos programes. Ride va morir de càncer de pàncrees el 23 de juliol del 2012.


La imatge del dia és per l'Ignàsia Salvans una dona de la seva època amb molta, molta empenta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada