diumenge, 23 de juny del 2024

23 de juny Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria 1889 Neix Verena Holmes (enginyera) Revetlla de Sant Joan

Avui es celebra el Dia Internacional de la Dona en l’Enginyeria. Aquesta data no és només un homenatge a les dones que han obert camí en una professió tradicionalment dominada per homes, sinó també un poderós recordatori de la creixent influència i la importància vital de les dones en el camp de l'enginyeria. Des de la seva concepció, aquest dia s'ha convertit en una plataforma global per a inspirar i motivar a les futures generacions de dones enginyeres, al mateix temps que subratlla el seu rol indispensable en l'avanç tecnològic i el desenvolupament econòmic mundial. En aquesta commemoració, ens submergim en la història, els assoliments i les inspiradores històries de dones que han deixat una petjada indeleble en el camp de l'enginyeria. El Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria no sols celebra aquests assoliments, sinó que també impulsa esforços continus per a fomentar una major inclusió i diversitat en el món de l'enginyeria. A causa de la importància que ha pres aquesta data, ha rebut el patrocini de la UNESCO l'any 2016, distingint anualment a 50 enginyeres a tot el món que s'hagin destacat de manera excel·lent en la seva professió. Així mateix, aquest dia va adquirir un caràcter internacional a partir de l'any 2017.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria esmentem algunes dones enginyeres que s'han destacat per la seva professió i les seves aportacions a la Societat i al món:

Elisa Leonida Zamfirescu (Romania): va ser la primera dona enginyera en el món graduada amb honors, l'any 1912. Es va dedicar a la recerca de la geologia i a l'educació.

Emily Roeblin (Estats Units): va ser la líder tècnica en la construcció del Pont de Brooklyn culminat l'any 1883, assumint les labors del seu espòs en quedar paralític.

Helen Augusta Blanchard (Estats Units): coneguda com "Lady Edison" va ser l'autora de 28 patents de màquines de cosir, destacant-se la màquina de cosir en ziga-zaga, creada l'any 1873.

Hedy Lamarr (Estats Units): va inventar un sistema de comunicacions a control remot per a l'exèrcit dels Estats Units, que va servir com a base per a les connexions de xarxa Bluetooth i Wi-Fi que es fan servir en l'actualitat. De gran bellesa va ser una actriu reconeguda per Hollyood.

Stephanie Louise Kwolek (Estats Units): va crear una fibra d'alta resistència, superior a l'acer, coneguda com Kevlar. Actualment s'utilitza en l'elaboració d'armilles antibales, fuselatges d'avions pneumàtics radials i cables de fibra òptica.

Isabel Trabal i Tallada (Catalunya) fou la primera dona catalana llicenciada en Enginyeria Industrial, l’any 1949 i cofundadora de la Caixa d'Enginyers.A més, va formar part de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya com a bibliotecària i membre de la Junta.


A més el vint-i-tres de juny de 1889 neix l'enginyera mecànica Verena Holmes. Va promoure la participació de les dones en l'enginyeria i, actualment, el seu aniversari coincideix amb el Dia Internacional de la Dona en l'Enginyeria. Verena Holmes va ser una enginyera mecànica i inventora de diversos camps, la primera dona membre elegida a la Institució d'Enginyers Mecànica (1924) i a la Institució d'Enginyers de Locomotora (1931), i va ser una forta defensora de les dones en enginyeria. Va ser una de les primeres membres de la Societat d'Enginyeria de Dones, i la seva presidenta el 1931. Va ser la primera enginyera en exercici a servir com a presidenta de la societat.


Avui també tenim a Catalunya una celebració tradicional molt important: la Revetlla de Sant Joan que sol celebrar-se amb els amics que marca l'inici de l'estiu. Al vespre, en la nit més curta de l’any, es fan fogueres, sopars populars, balls on no pot faltar el cava i les coques de Sant Joan. En trobem de massapà, crema, nata i de llardons i les modernitats de torn. És també tradicional tirar petards i focs artificials, però des de que vam tenir gos a casa revisem aquest punt sabent com pateixen els pobres animals...  Aquest any la celebrem diumenge a la nit i dilluns, Sant Joan és festa laborable a tota Espanya.

Bona Revetlla a tothom! Gaudiu molt i vigileu amb els petards i a la carretera!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada