divendres, 14 de juny del 2024

14 de juny 1775 Es funda l'Exèrcit d'Estats Units Dona i exèrcit espanyol


El 14 de juny de 1775 es va fundar l'Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica. I ens agafem a aquesta dada per parlar de les dones i l’exercit, centrats en l’exèrcit espanyol. La presència de dones a l'exèrcit espanyol no arriba ni al 13% del total, per tant estem parlant d’un sector molt masculinitzat però per contra els darrers anys hem tingut tres dones Ministres de Defensa.

La primera va ser Carme Chacón Piqueras, del PSOE.  El 14 d'abril de 2008, embarassada de set mesos, es va convertir en la primera ministra de Defensa d'Espanya i la primera ministra espanyola que accedia a un ministeri encinta, la qual cosa va ser àmpliament difós en la resta d'Europa per la seva excepcionalitat. Entre les seves primeres decisions va estar la seva visita a les tropes espanyoles del destacament espanyol a Herat (l'Afganistan). El 19 de maig, Carme Chacón va donar a llum al seu primer fill, en Miquel, a l'Hospital Sant Joan de Déu de Esplugues de Llobregat, a Barcelona. Durant el seu període de baixa, el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va suplir a la ministra i es va encarregar dels assumptes ordinaris del Ministeri de Defensa fins a la seva reincorporació.

La segona va ser María Dolores de Cospedal García del PP. El 3 de novembre de 2016 va ser nomenada ministra de Defensa per Mariano Rajoy. Va romandre en el càrrec fins al 7 de juny de 2018, després que la moció de censura registrada pel PSOE en contra del fins llavors president del Govern, Mariano Rajoy, tirés endavant. 

La tercera, i que arriba fins a l’actualitat, és María Margarita Robles Fernández. És independent, tot i que el govern està presidit per Pedro Sánchez del PSOE. Va començar en el càrrec el 7 de juny de 2018. És una magistrada i política española. Entre novembre de 2019 i gener de 2020 també va ser ministra d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions. Va ser la primera dona que va presidir una sala contenciosa administrativa, la primera a presidir una audiència —la de Barcelona— i la tercera dona a arribar al Tribunal Suprem. Ha estat secretària d'Estat d'Interior durant els governs de Felipe González. Des de 2004 a maig de 2016 va ser magistrada a la Sala Tercera del Tribunal Suprem. Robles ha manifestat en diverses ocasions la seva voluntat d'impulsar la presència de la dona a les Forces Armades, que actualment es troba estancada en un 12,7%.

Us presento cinc dones que han destacat dins del cos militar:

Patricia Ortega.- Ella va néixer a Madrid l'any 1963. Poc temps després d'acabar la carrera Va ingressar a l'Acadèmia General Militar de Saragossa el 1988, la primera promoció oberta a les dones a les Forces Armades. Ha estat la primera dona a ser tinenta Coronel el 2009. Ortega, de 56 anys, va ser a més la primera dona en assolir el lloc de coronel de l'Exèrcit de Terra d'Espanya i va realitzar el curs d'ascens, que es va dur a terme juntament amb 42 coronels més, tal com va anunciar el Butlletí Oficial de la Defensa l'octubre de 2018. La coronel Ortega pertany al Cos d'Enginyers Politècnics de l'Exèrcit de Terra. 

Inmaculada Sierra.- Ella és tinent coronel del Cos Militar de Sanitat. El treball principal d'un tinent coronel és curar, atendre persones malaltes o que ho necessiten, però a més d'això és el d'informar les forces Armades perquè aquests funcionin tan bé com sigui possible.

Rosa María García-Malea.- Després d'anys d'estudi, ella va aconseguir ser la primera dona pilot de la Patrulla Àguila, i en pilotar un avió de combat. A part d'això ella ha obtingut altres mèrits.

Silvia Núñez Chisvert.- Sílvia va néixer l'any 1982. Ella va començar la seva carrera en l'Acadèmia militar de Saragossa, el treball per a arribar fins allí no va ser gens fàcil, però al final ha aconseguit arribar a ser Capitana de l'Exèrcit de Terra.

Parlem encara d’un tant per cent molt petit de dones però comencen a haver-hi noms propis que poden ser referents per les noves generacions.


Aquesta imatge de la Carme Chacón embarassadíssima passant revista com Ministra de Defensa va donar la volta al món.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada