dijous, 13 de juny del 2024

13 de juny 1946 Neix Cristina Hoyos (bailaora) 2014 Mor M.Josefa Wonenburger (matemàtica)

 

Avui les protagonistes són dues dones excepcionals però molt diferents: una molt corporal i una altra molt més cognitiva.

 

El 13 de juny de 1946 neix Cristina Hoyos a Sevilla. És una gran balladora (bailaora) flamenca, coreògrafa i actriu espanyola. Va començar a ballar amb 2 anys en l'espectacle infantil Galas Juveniles. Entre els seus mestres destaquen Adelita Domingo i Enrique El Cojo. En 1969 Antonio Gades la incorpora en la seva companyia com a parella de ball, amb qui roman durant 2 dècades durant les quals, a més de recórrer gairebé tothom, participa en la trilogia cinematogràfica Bodas de Sangre, Carmen i El amor brujo que dirigeix Carlos Saura. En 1983 es presenta Carmen a París a París amb Cristina Hoyos com a protagonista, paper pel qual va ser qualificada com la millor Carmen ballada fins al moment. En 1988 crea la seva pròpia companyia de ball amb la qual va debutar en juny de 1989 al Teatre Rex, de París. Ha rebut infinitat de Premis i Reconeixements des d’arreu del món de Paris a Pekin fins a la mateixa Sevilla.

 

El 13 de juny de 2014 va morir la matemàtica María Josefa Wonenburger Planells, investigadora en la teoria de grups i en la teoria d'àlgebres de Lie. Va ser la primera dona espanyola que va  aconseguir una beca Fulbright. María Josefa Wonenburger va ser una matemàtica gallega, investigadora als Estats Units i al Canadà. A més de ser admesa com a sòcia d'honor de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (2007), i rebre el doctorat honoris causa de la Universitat de la Corunya (2010), el 2007 va ser un any de reconeixements: la Unitat Dona i Ciència de la Xunta de Galicia va crear el "Premi María Wonenburger" per reconèixer aquelles dones gallegues amb trajectòries notables en l'àmbit de la ciència i la tecnologia. El 2011 s'instal·là un monòlit en el seu honor al Passeig de les Ciències del parc de Santa Margarita, la Corunya. El 2011 el Consello da Cultura Galega va organitzar unes jornades en el seu honor. L'any 2012 l'Ajuntament de la seva vila natal (Oleiros) va donar el nom de María Wonenburger a un parc de 10.000 metres quadrats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada