dissabte, 8 de juny del 2024

8 de juny 1903 Neix Marguerite Yourcenar (escriptora) 1969 Primer pilar dels Castellers de Barcelona


El 8 de juny de 1903 va néixer a Brussel·les, Bèlgica, Marguerite Yourcenar. És una escriptora francesa, primera dona membre de l'Académie Française. Marguerite Yourcenar era el pseudònim de la novel·lista francesa Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Malgrat néixer a Bèlgica, i ser ambdós pares d'ascendència flamenca, tenia la nacionalitat francesa. El 1947, va legalitzar el malnom literari com a nom legal. Va ser la primera dona membre de l'Académie Française, el 1980. En el seu discurs d'ingrés a l'Acadèmia Francesa, hi destaca l'homenatge a totes les dones que van merèixer ser part d'aquesta institució i que, per la seva condició de dones, es van veure al marge. En una part d'aquesta al·locució, assenyalava: "M'han acceptat, deia jo. Aquest jo incert i fluctuant, aquesta entitat l'existència de la qual he impugnat jo mateixa i que no sento delimitada si no és per unes quantes obres que se'm va ocórrer escriure, està aquí, tal com és, envoltat, acompanyat per una munió invisible de dones que, per ventura, hagueren hagut de rebre aquest honor abans que jo, fins al punt que sento temptacions d'apartar-me per deixar pas a les seves ombres".


Els Castellers de Barcelona van ser fundats a Barcelona l'any 1969 per un grup d'aficionats provinents de les terres de Catalunya on aquesta tradició estava més arrelada, i amb el seu esforç i il·lusió van aconseguir convertir una nova colla en el que ara és: un referent dins la cultura popular catalana d'arrel tradicional. Amb la camisa vermella sempre disposats a realitzar les  construccions amb una barreja de força, equilibri, valor i seny. El 8 de juny del 1969, els Castellers de Barcelona aixequen el seu primer castell, un pilar de 4, al Vendrell.

 

Aquest curs estem parlant del paper de les dones en diferents àmbits. La incorporació de la dona al món casteller és força recent (anys 80-90) però suficient com per haver revolucionat el nivell tècnic i social de les colles, fins el punt de convertir-se en un dels elements clau que ha ajudat a assolir fites extraordinàries. Si bé el seu paper ja està normalitzat, és gràcies a les pioneres, aquelles dones que en el seu dia van involucrar-se i reivindicar-se en una activitat històricament masculina. Recordar-les i visibilitzar-les a través dels seus testimonis, ja sigui el de les primeres en tenir posicions als troncs dels castells o en ocupar càrrecs de poder, és l’objectiu d’un projecte anomenat “Dones castelleres” que va començar el 2019. L’impulsen Aina Malloll, castellera i excap de colla dels Xicots de Vilafranca, Raquel Sans, castellera, periodista i vicepresidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, i Maria Roig, afeccionada als castells, documentalista i directora, entre d’altres, del documental “L’herència millorada” dels Xiquets de Tarragona.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada