dilluns, 19 de setembre del 2022

19 de setembre 1893 Vot de les dones a Nova Zelanda 1991 Descobreixen Ötzi

 

Avui, parlarem del dret de vot a les dones i d'un fòssil que van trobar uns turistes alemanys.

L’any 1893 Nova Zelanda va ser el primer estat que va atorgar el dret de vot a les dones. I això ens dona peu per parlar d'aquests desconegut país.

On és Nova Zelanda o Nova Zelandianota (en anglès: New Zealand, en maorí: Aotearoa, «terra del gran núvol blanc»)?  És un país d'Oceania que es localitza al sud-oest de l'oceà Pacífic format per dues grans illes: l'Illa Nord i l'Illa Sud, al costat d'altres moltíssimes illes menors, destacant-se entre elles l'Illa Stewart i les Illes Chatham. El Regne de Nova Zelanda també inclou a les Illes Cook i Niue (estats autònoms en lliure associació).

Nova Zelanda, notable pel seu aïllament geogràfic, està situada a prop de 2000 quilòmetres al sud-est d'Austràlia al mar de Tasmània, i els seus veïns més propers al nord són Nova Caledònia, Fiji i Tonga. A causa d'aquest llarg aïllament, al país es va desenvolupar una fauna endèmica dominada per les aus, moltes de les quals es van extingir després de l'arribada dels humans i els mamífers que van introduir sense cap control. La major part de la població neozelandesa és d'ascendència europea; els indígenes maoris són la minoria més nombrosa. Els asiàtics i els polinesis també són minories significatives, especialment a les zones urbanes. Encara que té tres idiomes oficials el més parlat, amb diferència, és l'anglès.

Isabel II va ser reina de Nova Zelanda i la cap d'Estat del país, ara el seu fill Carles, i està representat per un governador general, mentre que el poder executiu és exercit pel gabinet i el Primer Ministre. Les seves ciutats se situen entre les de millor qualitat de vida al món. Nova Zelanda és un país desenvolupat que es posiciona en llocs alts dins d'escalafons internacionals sobre molts temes, incloent l'absència de corrupció, el nivell d'educació i la llibertat econòmica, però sens dubte entre el que més ressalta, és en el seu índex de desenvolupament humà, que el posiciona setè al món el 2013, i els seus índexs de democràcia, els quals el situen en la gran majoria de les publicacions i estudis importants com el país més lliure i amb el major respecte als drets civils al món. Sabent això, no crida l’atenció que fos el primer país que va permetre el vot de les dones.

Tot i que el cinema va arribar al país des de la dècada de 1920, va ser fins a cinquanta anys després que el nombre de pel·lícules neozelandeses augmentar significativament. El 1978, la Comissió de Cinema de Nova Zelanda va començar a donar suport als cineastes locals i moltes de les seves pel·lícules van aconseguir una audiència mundial, i alguns van rebre reconeixements internacionals. Els diversos escenaris naturals del país, la seva mida petita i els incentius del govern, van aconseguir que algunes pel·lícules de gran pressupost hagin estat filmades a Nova Zelanda; la més representativa de les quals és la trilogia cinematogràfica del Senyor dels Anells i del Hobbit.


I del cinema a la realitat, encara que sembli ficció... l’any 1991 uns turistes alemanys van trobar el fòssil d'un Home de Gel que els professionals van batejar com Ötzi. L'Ötzi és el cadàver momificat d'un home que fou trobat en una glacera dels Alps el 1991, que ha servit per aportar molta informació als científics sobre la prehistòria, pel seu grau de conservació. Es va demostrar que el cos tenia uns 5.300 anys d'antiguitat i, per tant, ha estat durant molts anys la mòmia humana més antiga del món. Els científics l'anomenen l'Home del Gel, o Ötzi, per la regió d'Ötztal (que significa vall d'Ötz), on fou trobat. Algunes de les dades rellevants que va aportar l'anàlisi de les restes d'Ötzi:

- Anava molt ben preparat per resistir el fred: duia un vestit cosit amb fibres vegetals, fet de retall de pell de cérvol i d'isard, una capa d'herba trenada i unes sabatilles de pell de cabra.

- A la seva tribu sabien cosir.

- Les dents desgastades demostren que menjava cereals i que, per tant, ja es conreaven.

- També duia uns bolets per tractar la diarrea i d'altres per aturar les hemorràgies.

- En els intestins hi tenia restes de cérvol, cabra salvatge i pa.

- A l'esquena hi duia clavada una punta de fletxa de sílex. També tenia una ferida profunda a la mà. Així doncs, potser, va morir després d'una forta baralla i, a més, es va defensar: a les fletxes, el ganivet i la roba s'hi han trobat restes de sang de quatre persones diferents.

Ja veieu que l’estudi de les restes humanes ens dona molta informació.

A la fotografia podeu veure on està situada exactament Nova Zelanda.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada