dijous, 1 de setembre del 2022

1 de setembre Sant Tornem-hi 1913 Neix Mary Santpere


Avui, 1 de setembre és Sant Tornem-hi pel blog de Cultureta. Sóc Sílvia Llucià, pedagoga, però sobretot curiosa en el món de la cultura. M'encanta conèixer, escriure, fer divulgació i reflexió.

Torno a escriure sobre el món i la vida prenent com a referència el què va passar tal dia com avui. D’aquesta manera passem per molts camps diferents, perquè han passat tantes coses... De vegades és difícil prioritzar i parlar d’un sol tema, altres dies n’hi ha un tema que ho tenyeix tot... Espero que us serveixi, com a mi, per aprendre mil coses.

Aquesta idea va néixer l’any 1995 i es va plasmar fins el 2012 en el Full d’Inici de Classe de l’Escola Menéndez Pidal de Barcelona. A partir d’aquí va patir un temps de silenci però els inquiets no podem parar i la cultura no es pot amagar sota la catifa... per això va trobar un nou format. Ja no era en paper, havia nascut el blog. El 3 de novembre del 2013 va aparèixer aquest blog de cultureta com a seguiment natural de la
idea.

Aquests darrers anys treballo amb ments curioses que poden trobar en aquests petits escrits diaris vitamines de coneixements: informació per seguir tibant del fil i descobrir coses, persones i fets que desconeixien. Per això, de vegades, a més de la informació hi trobareu suggeriments... També podeu trobar informació per a fer activitats els caps de setmana per a tota la família.

Ara, després de les vacances d’estiu, amb les piles carregades i el cap ple d’idees ja hi tornem a ser... Aquest curs m’agradaria que vosaltres, estimats lectors, també escrivíssiu i m’expliquéssiu què opineu o aportéssiu informació si ho desitgeu...


Sigueu tots benvinguts de nou a “Cultureta i activitats en família”.


Per ser el primer dia començaré amb una persona que va néixer tal dia com avui i va saber dibuixar molts somriures i va provocar moltes rialles. Es deia Maria Santpere Hernáez i va néixer l'1 de setembre de 1913, en un tren, camí de Barcelona. Coneguda artísticament com a Mary Santpere, va ser una actriu polifacètica, vedet i humorista catalana que va tocar tots els registres (especialment la comèdia) i tots els mitjans (teatre, ràdio, cinema i televisió). Va debutar al cinema com a actriu de repartiment l'any 1938, amb Paco Martínez Soria, amb qui va treballar posteriorment al teatre i cinema amb obres com “Las siete mujeres de Adán”, “Un señor dentro de un armario” o “El difunto es un vivo”. El 1939, mentre que els colpistes desmunten tota la república, Mary Santpere que acabava de perdre el seu pare, va treballar amb Eduardo García Maroto, en una altra comèdia, “Los cuatro robinsones” amb Antonio Vico. L'actriu va treballar amb el director Iquino (serà un dels seus directors predilectes) i les seves tres pel·lícules de pura comèdia, entre les quals “Boda accidentada” (1942) amb Luis Prendes. A partir dels anys cinquanta, Mary Santpere es va fer una immensa artista de teatre i de revistes musicals, alternant l’actuació teatral en català i castellà en revistes i espectacles musicals i en papers cinematogràfics, generalment còmics, basats sovint en el contrast entre els papers que representa i la seva humanitat, de grans dimensions. Batejada com la Reina del Paral·lel, el nom de la famosa avinguda on en aquella època estaven concentrats tots els teatres barcelonins, va tenir com a còmplice a Paco Martínez Soria però també a Àngel d'Andrés i va fer gires per Amèrica hispanoparlant i encara fins a Miami, EUA. I per descomptat la televisió li va demanar molt. El 1984 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. Mary Santpere va morir de sobte en el vol Barcelona-Madrid el 23 de setembre de 1992 a l'edat de 79 anys. Va ser enterrada al Cementiri de Poblenou de Barcelona, on també hi ha enterrats els seus pares. 

Jo vaig conèixer a la Mary Santpere de gran. Era molt grandota i molt diferent del que eren les dones normatives de l’època per això feia molta gràcia quan feia de Doña Inés en un Don Juan Tenorio ben especial. Al Dailymotion podeu trobar una histriònica Mary Santpere amb personatges dels 70 com Lola Flores, Raphael i Jaime de Mora y Aragon.

Suggeriment: Avui us recomano, començar setembre amb un somriure. Tenim per davant un curs que promet. Viure amb alegria i no perdre-la pot ser un bon objectiu per aquests curs. Que res ni ningú ens tregui l’alegria que brolla de dins. Fem entre tots el millor dels cursos!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada