dimecres, 28 de setembre del 2022

28 de setembre 1889 Neix el metre 1888 Neix Jean Bouin 1895 Neix Louis Pasteur 1964 Mor Harpo Marx


Tal dia com avui va néixer una mesura que tots utilitzem: el metre. L’any 1889 en la primera Conferencia General de Pesos i Mesures es defineix la longitud d’un metre com la distància entre dues línees en una barra feta amb una aleació de platí amb 10% d’iridi, mesurada al punt de fusió del gel. És per tant una mesura arbitrària i que tots seguim... està clar que quan volem sabem posar-nos d’acord. (té una història molt curiosa que passa per la platja d’Ocata al Masnou...)

En el dia d’avui recordem a tres persones excepcionals en els seus camps: Jean Bouin, Louis Pasteur i Harpo Marx.


Jean Bouin fou un atleta francès que va neixer el 1888. Prototipus de corredor de fons no era gaire alt, però emprà els mètodes suecs de preparació tècnica i física i li van permetre obtenir bons resultats. Va obtenir la medalla d’argent de 5.000 metres als Jocs Olímpics d'Estocolm del 1912. La seva mort al front durant la Primera Guerra Mundial, tal dia com avui de 1914, va estroncar una carrera molt brillant. El seu nom és recordat en molts estadis a França i a Barcelona es corre anualment una important cursa de fons amb el seu nom des del 1920.


Louis Pasteur (a la fotografia) morí tal dia com avui de 1895. Va ser microbiòleg i químic francès. El coneixem i recordem per la seva demostració de la teoria del germen d'una malaltia i les seves tècniques de desenvolupament i d'inoculació. Va ser l’inventor de la vacuna contra la ràbia. L’Institut Pasteur, de Paris, és una fundació privada sense ànim de lucre que segueix el que va voler el seu fundador que s’investigui en bé de la salut sobre les malalties infeccioses i per poder aplicar els resultats de la investigació a la població. Actualment continua vigent i és un dels centres de referència arreu del món d’on surten molts premis Nobel i solucions efectives.


Harpo Marx, dels germans Marx, es va fer famós gràcies al seu paper de mut, amb la perruca característica de color taronja/rossa, la gavardina amb les butxaques sempre plenes i la botzina, mercès a la qual podia emetre sons. Music autodidacta tocava de manera impecable l’arpa, el clarinet i el piano. Els Germans Marx van ser un grup de còmics dels Estats Units que originàriament estava compost per cinc germans: Chico, Harpo, Groucho, Gummo i Zeppo. Finalment van quedar només els tres primers i van treballar principalment al cinema i també al teatre. L’any 1957 van fer la seva única aparició a la televisió. En la seva filmografia trobem obres tan famoses com “Una noche en la Ópera”, “Un dia en las Carreras”, “Un dia en Casablanca”, “Los hermanos Marx en el Oeste”... Ell va morir tal dia com avui del 1964.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada