dilluns, 26 de setembre del 2022

26 de setembre Dia Europeu de les Llengües Sant Cosme i Damià 1830 Bélgica s'independitza

 

Avui parlarem del Dia Europeu de les Llengües, de la festa de Sant Cosme i Sant Damià i de l’independència de Bèlgica.

Avui es celebra el Dia Europeu de les Llengües. El Dia Europeu de les Llengües se celebra des de l’any 2001 a iniciativa del Consell d’Europa. La diversitat lingüística present a Europa és un valor afegit que permet una millor entesa intercultural, és un element bàsic per entendre l’herència cultural i permet promocionar el plurilingüisme en aquest continent i arreu del món.

El desenvolupament del plurilingüisme entre els individus proporciona les condicions necessàries per a la inclusió política i social de tots els membres de la societat, per a la mobilitat per motius de feina i de lleure en un món globalitzat i multilingüe, per poder tenir accés al coneixement i per afavorir la presa de consciència i el respecte cap a la diversitat lingüística.

Algunes persones, fins i tot infants, mesuren el valor de les llengües segons el nombre dels seus parlants. Això ens pot donar que els seu ús sigui més ampli però cal fer la reflexió i l’acció per preservar totes les llengües que són font de cultura.

Avui l’església catòlica celebra la festa de Sant Cosme i Sant Damià. Van ser dos famosos metges, germans bessons, que moriren màrtirs en les persecucions de Dioclecià. Són venerats com a sants en totes les confessions cristianes. El Prat del Llobregat celebra la seva Festa Major en el seu honor.

Actualment la paraula independència sembla que està de moda però Bélgica tal dia com avui de l’any 1830 es va independitzar dels Paisos Baixos. Des de la fi de l'Edat mitjana en el segle XVII, el territori de l'actual Bèlgica va ser un pròsper centre cultural i comercial, agrupat en les Disset Províncies pels ducs de Borgonya en el segle XV, abans de passar a les mans de diverses potències europees —Espanya, Àustria, França i els Països Baixos— i posteriorment d'accedir a la seva independència el 1830. La història recent de Bèlgica ha estat marcada per la ràpida industrialització, la colonització del Congo, per les dues guerres mundials, i pel sorgiment de conflictes polítics entre les dues principals comunitats lingüístiques. Bèlgica és una monarquia constitucional, el sobirà de la qual és Felip I, el setè rei dels belgues (no fan servir l’expressió Rei de Bélgica). Bèlgica és un Estat federal des de 1994, integrat per sis entitats federals: tres regions (brussel·lesa, flamenca i valona) i tres comunitats (flamenca, francesa i alemanya). Bèlgica és la llar de dos grups culturals principals: els flamencs (58% de la població) a Flandes, al nord, i els francoparlants o valons (32%) a Valònia, al sud. La regió de Brussel·les-Capital, tot i que és oficialment bilingüe, és un enclavament majoritàriament francòfon dins Flandes, i agrupa el 10% de la població. Hi ha una petita comunitat de parla alemanya a la Valònia oriental.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada