dimecres, 7 de setembre del 2022

7 de setembre 1812 Oncle Sam 1859 entra en funcionament el Big Ben

 

Avui recordem dos fets de cultura anglosaxona: l’aparició de l’Oncle Sam i la posada en marxa del Big Ben.


Diu la tradició que tal dia com avui del 1812 als Estats Units es va utilitzar per primera vegada el terme "Oncle Sam" per referir-se a aquest país. L’Uncle Sam és la personificació nacional dels Estats Units i, específicament, del govern nord-americà. El primer ús de l'expressió es remunta a la Guerra de 1812 i la seva primera il·lustració gràfica a 1852. Habitualment es representa com un home gran, de semblant amarg, canós, amb barba i vestit amb roba que pels seus colors recorda la bandera dels Estats Units. Però sabeu d’on ve aquesta expressió? Diu la tradició que durant la guerra anglo-americana del 1812 un grup de soldats van rebre un suministre de carn amb les inicials U.S. i que van fer un joc de paraules en les que ho relacionaven amb el proveïdor de carn Uncle Sam Wilson. L’any 1961, el 15 de setembre, el Congrés dels Estats Units va adoptar la següent ressolució: "El Senat i la Càmara de Representants resolen que el Congrés reconegui a Uncle Sam Wilson de Troy, de Nueva York, com el pare del símbol nacional dels Estats Units, l’Oncle Sam".


El segon protagonista d’avui és el Big Ben. Big Ben és el nom amb el qual es coneix a la gran campana del rellotge situat a la banda nord-oest del Palau de Westminster, la seu del Parlament del Regne Unit, a Londres, i popularment per extensió s'utilitza també per nomenar el rellotge de la torre. El seu nom oficial era Clock Tower fins que el 26 de juny de 2012, en honor al jubileu de diamant de la reina Isabel II, es va decidir que la torre es va passar a dir Elizabeth Tower (Torre Isabel).

La torre té el rellotge de quatre cares més gran del món, i és la tercera torre de rellotge més alta del món. Va celebrar el seu 150 aniversari el 31 de maig de 2009, i es van dur a terme diversos actes de commemoració. La torre es va completar en 1858 i el rellotge va entrar en funcionament el 7 de setembre de 1859. La imatge és avui per aquests extraordinari rellotge i les seves bastides.

Des del 16 de desembre de 2016 el Big Ben està aturat per les obres de manteniment de la torre, que també està tancada al públic. L'estat de conservació del conjunt era tan greu que va caler una remodelació general de Westminster. Però una de les quatre cares del rellotge continuarà funcionant, i la campana sonarà en dates com la nit de cap d'any o l'11 de novembre (Dia del Record de la Fi de la Primera Guerra Mundial). El projecte inclou la instal·lació d'un ascensor per a discapacitats i evacuació d'emergència de ferits des de dalt de la torre, que fins llavors havien de ser abaixats per ràpel amb una politja.


Suggeriment: No tots els rellotges sonen igual. Cerqueu la tonada de les campanes del Big Ben. Es fa servir per rellotges de peu, o de caixa alta.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada