dimecres, 21 de setembre del 2022

21 de setembre 1930 Ostermeyer patenta el flaix

 

El món de la fotografia ha evolucionat molt, moltíssim. Avui molta gent fa servir el mòbil per fer fotos; els professionals segueixen utilitzant aquelles màquines més grosses i complexes; vam tenir màquines d’un sol ús, automàtiques, compactes, que feien fotografies en color o en blanc i negre... però la imatge d’aquells senyors que feien fotos amb aquelles grans càmeres amb trípode tapats perquè no entrés la llum i amb un flaix de llum... em sembla fascinant. Un dels motius de la popularitat de la fotografia va ser que era molt més econòmic fer-se un retrat fotogràfic que pintat que era la única manera de retratar-se fins a l’aparició de la fotografia.

Però avui el protagonista no és ben bé la fotografia sinó un estri que la fa possible... El flaix fotogràfic és un dispositiu que actua com a font de llum artificial per il·luminar escenes en fotografia, va ser inventat per Johann Ostermeyer i patentat el 21 de setembre de 1930. S'utilitza, sobretot, quan la llum existent no és suficient per prendre la imatge instantània amb una exposició determinada, tot i que també té altres usos. El flaix és una font de llum intensa i dura, que generalment abasta poc espai i és transportable. Un flaix és un aparell que emet polsos de llum de breu duració però molt forts, com si fossin llampecs. Bàsicament, el que fa és carregar un condensador amb prou corrent per poder produir el pols i, quan rep l'ordre, passar aquesta energia a l'ampolla, que és com una espècie de petit fluorescent.

Hi ha diversos tipus de flaixos:

- El flaix de llum, que en l'actualitat ha caigut en desús, sobretot perquè calia reposar el llum després de cada espurna.

- El flaix electrònic, que és instantani i ha d'estar ben sincronitzat amb l'obertura del diafragma. - El flaix estroboscòpic, electrònic o múltiple, el qual, en comptes d'emetre un sol feix de llum, emet diversos. Si el subjecte està sobre un fons fosc i el subjecte es mou, obtindrem una imatge en moviment.

-El flaix per simpatia, que s'usa en els estudis fotogràfics. Consisteix en la utilització de diversos flaixos, que funcionen a l'uníson per "simpatia". Quan es dispara un el resta detecten la llum i disparen també.

De vegades, persones o animals mostren a les fotografies el que anomenem ulls vermells. En condicions d'escassa il·luminació, les pupil·les dels ulls de persones o d'alguns animals estan molt dilatades, i ja que la retina conté centenars de petits vasos sanguinis, els ulls vermells són el resultat del rebot de la llum del flaix frontal a la retina, que ens torna raigs de llum tintats de color vermell per la sang. Aquest fet pot reduir-se amb una espurna prèvia que fa contraure la pupil·la abans d'efectuar el flaix principal. Una altra opció és evitar disparar el flaix directe frontalment, és a dir, rebotar-lo si fos possible, en qualsevol element proper com parets, sostres, etc.

Quan viatges pots anar a molts llocs on et diguin la frase “No eat, no drink, no flash photographs”, i ja saps que no hi podràs menjar, beure ni fer fotografies amb flash. 

Suggeriments: el millor dels viatges i de les experiències és viure-les i recordar-les. A quins llocs no has pogut fer fotos amb flash?

                                                    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada