dijous, 8 de setembre del 2022

8 de setembre Dia d'Extremadura Mares de Déu trobades

 

Avui dos temes més: el Dia d'Extremadura i les Mares de Déu trobades. També es celebra el Dia d'Astúries però en parlarem demà..

Situem-nos, Extremadura és una comunitat autònoma espanyola situada a la zona sud-oest de la península ibèrica. Està composta per les dues províncies més extenses d'Espanya: Càceres i Badajoz. Extremadura limita al nord amb les províncies de Salamanca i Àvila (Castella i Lleó); al sud amb Huelva, Sevilla i Còrdova (Andalusia); a l'est, amb Toledo i Ciudad Real (Castella-la Manxa) i a l'oest, amb Portugal. La seva capital és Mèrida (antiga Augusta Emerita), ciutat reconeguda per l'Estatut d'Autonomia com a seu de la Junta d'Extremadura.

La població total d'Extremadura en 2019 va ser de 1,065 milions habitants dels quals el 34% viuen en les set ciutats més poblades de la comunitat autònoma: Badajoz, Càceres, Mèrida, Plasencia, Don Benito, Almendralejo i Villanueva de la Serena. La regió és la major productora de tabac d'Europa. Té diverses denominacions d'origen com ara: Ribera del Guadiana en vins; Devesa d'Extremadura en pernil; Torta del Casar, formatge de la Serena, formatge de Ibores en formatges; oli Gata-Hurdes, oli Monterrubio en oli d'oliva; i altres matèries com el pebre vermell de la Vera, la vedella i el xai d'Extremadura, la mel de Villuercas-Ibores o les cireres de la Vall del Jerte (les fotografies d’aquesta vall amb els cirerers florits són espectaculars).

Per Extremadura passen dos dels rius més importants de la península ibèrica: el Tajo, i el Guadiana. Gràcies a ells es produeix una agricultura de qualitat, amb productes com pebre vermell, tomàquet, tabac i arròs.

El Dia d'Extremadura es celebra el 8 de setembre i és la festivitat oficial de la Comunitat Autònoma d'Extremadura (Espanya), coincidint amb la festa religiosa de la Verge de Guadalupe, patrona de la regió.


La Mare de Déu té un extens culte a tot el món catòlic i Catalunya és un país que des de sempre ha tingut veneració per Maria, no en va, la Mare de Déu, sota qualsevol de les moltes advocacions, és la patrona de la majoria de pobles de Catalunya.

Quantes Mare de Déu hi ha a Catalunya?. Ningú no les ha comptat però si avui hi ha més de nou-cents municipis reconeguts, amb alcalde i ajuntament constituïts, molt possible serà que el nombre d’advocacions marianes que celebrem passi de les mil.

Per una banda Catalunya, com tot el món Catòlic, celebra solemnement totes les diades Marianes que hi ha al calendari, són les advocacions que es basen en un fet de la vida de Maria. Purificació, Anunciació, Assumpció, etc…

Per altra banda són nombroses les imatges que porten el nom del lloc on han estat trobades, com Montserrat, Núria, el Far, etc… o del lloc on van aparèixer, com és el cas de Fàtima, Lourdes o el Pilar.

També hi ha Mares de Déu que porten el nom d’un fet o un sentiment: Bonanova, la Guia, Boncamí, o de l’Alegria, Angoixa, i, finalment les que fan referència a un indret geogràfic: la Roca, el Claustre, la Font, el Camí.

Amb tot cal no oblidar que hi ha moltes advocacions marianes, però de Mare de Déu només en tenim una.

Avui es celebra el dia de les Mares de Déu trobades per tant felicitem a les noies que es diuen: Núria, Queralt, Meritxell, Guadalupe, Covadonga, Coro..

L'imatge pertany a la Virgen de Guadalupe, patrona d'Extremadura.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada