dissabte, 17 de setembre del 2022

17 de setembre Dia de Melilla 1968 Neix Tito Vilanova 2022 La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg a Barcelona

 

Avui dos temes: un territori i una persona molt estimada pels barcelonistes.

Avui es celebra el Dia de Melilla. Melilla és una ciutat autònoma espanyola, situada en el nord d'Àfrica, a la vora del mar Mediterrani, al cap de Tres Forcas. És part de la regió del Rif i limítrof amb el Marroc, concretament amb les comunes de Farjana (al nord i l'oest) i Beni Ansar (al sud), ambdues pertanyents a la província de Nador. També està inclosa a la zona geogràfica natural de Guelaya.

La ciutat i els seus territoris s'estenen sobre 12,5 km 2 de superfície en la part oriental del cap de Tres Forcas (que té un far des de 1921). Alberga una població de 84.509 i presenta diverses particularitats fruit de la seva posició geogràfica i història, tant en la composició de la seva població i les seves activitats econòmiques, com en la seva cultura (fruit de la exemplar convivència de cristians, musulmans, jueus i hindús).

Disposa d'una fortalesa construïda entre els segles XVI i XVIII, amb magatzems, aljubs fosses, baluards, forts, coves, mines, capelles, una d'elles l'única obra religiosa gòtica d'Àfrica i hospitals, que és la més completa d'aquesta riba del Mediterrani, a part dels forts exteriors, neomedievals construït a finals del segle XIX.

El patrimoni arquitectònic de Melilla està considerat, juntament amb el de Barcelona i per sobre del de Madrid i València, com un dels millors exponents de l'estil modernista espanyol de principis del segle XX. Actualment rep diàriament una població flotant dels municipis marroquins pròxims que fan que la seva població gairebé es dupliqui en algunes ocasions.

La Constitució Espanyola de 1978 reconegué Ceuta i Melilla com a ciutats autònomes. L'any 1995 es va aprovar a les Corts Generals (Parlament) un estatut específic, que encara que no els concedeix capacitat legislativa, sí que els permet proposar a les Corts les iniciatives legislatives que considerin oportunes. A diferència de les comunitats autònomes, no té una assemblea legislativa autònoma pròpia.


El 17 de setembre de 1968 va néixer Tito Vilanova (Francesc) a Bellcaire d'Empordà. Futbolista format a la Masia que va destacar com a migcampista amb l'equip juvenil del Barça sota les ordres de Carles Reixach. Va arribar fins al filial blaugrana però no va poder pujar al primer equip. Va jugar al Figueres, al Celta, el Lleida i la Gramenet. La seva carrera com a entrenador la va fer al Barça, primer al costat de Guardiola, i després al capdavant com a primer tècnic. Va ser l'entrenador del primer equip del Futbol Club Barcelona des del 15 de juny de 2012 (càrrec en el qual substituí Pep Guardiola) fins al 19 de juliol de 2013, quan va haver de retirar-se per iniciar un nou tractament en la seva lluita contra el càncer que patia. El Barça es va proclamar campió de la Lliga 2012-2013. La Lliga de la millor primera volta i dels 100 punts que Vilanova va celebrar al costat d'Éric Abidal i que sempre serà recordada com "la Lliga de Tito". Sempre el recordarem per la seva discreció i la seva feina callada i ben feta lluny de les càmeres i les portades dels diaris i revistes.


La setena edició de La Nit de les Religions, Conviccions i Creences en Diàleg tindrà lloc el 17 i 18 de setembre de 2022 i comptarà amb la participació de 50 centres de culte i entitats de diferents conviccions, que oferiran xerrades, tallers, concerts, representacions i rutes guiades, entre altres activitats. El principal objectiu de La Nit de les Religions és fomentar un punt de trobada i de diàleg entre la ciutadania de Barcelona i les comunitats religioses i entitats de diferents conviccions. A més a més, aquesta iniciativa busca trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació, i promoure els valors de la cultura de la pau. Aquesta jornada és una iniciativa l’associació AUDIR, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i el suport de l’Obra Social “la Caixa”.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada