divendres, 2 de setembre del 2022

2 de setembre 1945 Rendició del Japó 1964 Neix Keanu Reeves

 

Avui, segon dia de setembre comencem amb dos fets: arriba la Pau després de la Segona Guerra Mundial i neix una persona senzilla i un gran actor.


El dia 2 de setembre de l'any 1945 va tenir lloc la rendició del Japó que va posar fi a la Segona Guerra Mundial. En aquells dies l'Armada Imperial Japonesa havia perdut tota capacitat de realitzar operacions i era imminent una invasió aliada al país. Mentre que públicament proclamaven la seva intenció de lluitar fins al cru final, els líders del Japó, formats en el Consell Suprem de Guerra (els "Sis Grans"), suplicaven en privat a la Unió Soviètica que hi hagués en una pau amb termes favorables per als japonesos. Mentrestant, els soviètics estaven preparant un atac als japonesos, en compliment de la promesa donada als nord-americans i els britànics a la Conferència de Ialta. El 6 i el 9 d'agost, els nord-americans van llançar bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki, respectivament. A més, el 9 d'agost, la Unió Soviètica va declarar la guerra al Japó i va llançar un atac per sorpresa contra la colònia japonesa de Manxúria (Manxukuo), en violació del Pacte de Neutralitat. Aquests dos cops van fer que l'emperador Hirohito intervingués i ordenés als Sis Grans que acceptessin els termes per acabar la guerra que havien establert els aliats en la Declaració de Potsdam. Després de diversos dies de negociacions secretes i un fallit cop d'estat, el 15 d'agost Hirohito es va dirigir per ràdio a la nació mitjançant una declaració gravada. En la gravació, anomenada Gyokuon-hōsō, va llegir el rescripte Imperial de rendició, anunciant al poble japonès la rendició del Japó.

El 28 d'agost, el Comandant Suprem de les forces aliades va iniciar l'ocupació del Japó. La cerimònia de rendició es va dur a terme el 2 de setembre a bord del cuirassat nord-americà USS Missouri, on oficials del govern japonès van signar l'Acta de Rendició del Japó, donant fi a la Segona Guerra Mundial de manera oficial. Tant els civils com els militars aliats van celebrar el Dia VJ, el final de la guerra. No obstant això, certs comandaments i personal japonesos destinats per tota l'Àsia i les illes del Pacífic es van negar a rendir-se durant mesos i anys fins entrada la dècada de 1970. Des de la rendició del Japó, els historiadors han debatut sobre l'ètica d'utilitzar bombes atòmiques.


Keanu Reeves va néixer a Beirut, capital del Líban el 2 de setembre de 1964. És un actor canadenc de cinema i televisió. Va accedir a la fama amb “Point Break”, al reconeixement amb “Speed” i esdevingué una estrella mundial pel seu paper de Neo en “Matrix”. Paral·lelament a la seva carrera d'actor, va ser baix en el grup grunge Dogstar de 1991 a 2002, i més recentment en el grup Becky. En l'emissió Entertainment Tonight el 2006, Keanu Reeves va estar inclòs en el “Top 10 de les estrelles preferides dels Americans”. El 31 de gener de 2005, va rebre una estrella al Passeig de la fama a Hollywood. No ha tingut una vida fàcil i us recomano llegir la seva biografia. Malgrat la fama i els diners guanyats és una persona humil que sovint pots trobar al transport públic o passejant per Nova York.

La fotografia correspon a Keanu Reeves en el seu paper de Neo a “Matrix”.

Comença bé el mes de setembre...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada