dilluns, 5 de setembre del 2022

5 de setembre 1946 Neix Freddie Mercury 1976 Emissió del primer partit en català per la ràdio 2022 Primer dia del curs escolar

 

Tres temes: l’inici del curs, el naixement d’un gran músic i la tornada del català explicant el futbol a les ones radiofòniques.

Avui és el primer dia de classe pels infants d’Infantil i Primària. Quan tornem a la rutina diem que s’ha acabat l’estiu. Els alumnes de Secundària començaran el dia 7. Comencem de nou i ens posem en marxa.

Tal dia com avui de 1946 va néixer Freddie Mercury a Zanzíbar, a Tanzania. Farrokh Bulsara, més conegut pel seu nom artístic Freddie Mercury  va ser un músic britànic, cantant del grup de rock Queen, una de las grandes bandas de rock de la historia, junto a Brian May, Roger Taylor y John Deacon.. Es va relacionar amb Barcelona pel seu amor i admiració amb Montserrat Caballé. Tot i que van fer una cançó preciosa per les Olimpíades no la van poder cantar perquè ell va morir abans, però la ciutat i ell han quedat lligats per sempre.

Sens dubte, és una de les millors veus que ha donat el pop-rock el segle xx, dotada d'un extraordinari registre (tres octaves i mitja), i amb la qual va cantar una gran varietat d'estils musicals. Tant com a vocalista principal del grup Queen com en solitari va tenir un gran èxit, i va arribar a fer els concerts més multitudinaris de l'època. És autor de grans i coneguts èxits com “Bohemian Rhapsody”, “We Are the Champions” o “Somebody to Love”, entre d'altres.

Tal dia com avui de 1976 a Barcelona en Joaquim Maria Puyal va fer la primera emissió radiofònica d'un partit de futbol en català, des de la guerra del 1936. Els aficionats al futbol van poder gaudir d'un partit de futbol retransmès radiofònicament en català. Sí, va ser la primera transmissió radiofònica en català d'un partit de futbol des de l'època republicana. Va ser del partit en el qual el Barça va guanyar el Las Palmas per 4 a 0.Per primer cop des de la guerra del 1936, els aficionats van poder sentir la transmissió radiofònica d'aquell partit en llengua catalana: va ser a través de la sintonia de Ràdio Barcelona (Cadena SER) i amb la veu de Joaquim Maria Puyal, després d’anys obscurs de franquisme i prohibició sistemàtica de parlar en aquesta llengua en els mitjans de comunicació.

La imatge d’avui és per una escultura de Freddie Mercury que podeu trobar a Montreux (Suissa).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada