dissabte, 10 de setembre del 2022

10 de setembre 1981 El "Guernika" torna a Espanya 1983 Primera emissió de TV3 2008 Experiment simulació del Big bang

 

Avui tres esdeveniments de camps diferents: l’art, la comunicació i la ciència.

El deu de setembre de 1981 ”El Guernika” torna a Espanya provinent del MOMA (Museu d’Art Modern) de Nova York. El ”Guernika” és una monumental pintura contra la guerra. La pintura, realitzada per encàrrec del Govern Republicà per al pavelló espanyol a l'Exposició Universal de París de 1937, s'inspira en un terrible fet que va passar l’any 1937, en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola, en consentir Francisco Franco, que l'Alemanya nazi d'Hitler provés la seva acabada d'estrenar força aèria a Guernica, un poble del País Basc. Després de tres hores de bombardeig, uns 1.600 dels 5.000 veïns havien mort. En senyal de protesta i en record d’aquest fet per a la Història, Pablo Picasso va pintar aquest enorme quadre en el seu desterrament de París. El 1939, la pintura va ser enviada a Nova York, en el Museu d'Art Modern (MOMA) on es va quedar, d'acord amb els expressos desitjos del pintor, fins que la democràcia tornés de nou a Espanya. A l'actualitat es pot admirar aquest gegantesc quadre al Museu Reina Sofia de Madrid .

El deu de setembre de 1983 va tenir lloc la primera emissió de TV3. L'actor Joan Pera va donar la benvinguda i va obrir l'emissió d'aquest nou canal de televisió. A partir d’aquest moment apareixia una televisió íntegrament en català. Sembla que hi sigui des de sempre però a Espanya en aquell moment hi havia només TV1 i TV2. Parlem d’una televisió que va començar amb blanc i negre i en aquell moment ja emetia i rebíem en color. Però la tele encara no funcionava tot el dia, es connectava al migdia i al vespre, i cap a les dotze de la nit hi havia la ”oración, despedia y cierre”. Si al matí posaves la tele hi havia el que en dèiem la “carta de ajuste”. Desprès van arribar les televisions privades i fa molt poc les televisions per cable...

El deu de setembre del 2008 en el Laboratori Europeu de Física de Partícules del CERN, situat a Suïssa, es porta a terme l'experiment més important de la Història fins aquest moment quan, cap a les 9:30h, el major i més car accelerador de partícules del món, entra en funcionament i el primer feix de protons recorre els seus 27 quilòmetres de llarg per intentar simular el "big bang" a molt petita escala, l'explosió que va passar fa 15.000 milions d'anys donant origen a l'espai conegut. 10.000 científics de més de 80 països esperen resoldre grans enigmes: d'on venim, com hem arribat fins aquí, de què està fet l'univers i per què és com és. Amb això es culminen gairebé 20 anys de treball per físics, enginyers, tècnics i personal de suport de més de 80 països.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada