divendres, 30 de setembre del 2022

30 de setembre Dia de la Traducció 1901 es patenta l'aspiradora


La feina dels traductors ens permet accedir a continguts que ens serien impossibles pel desconeixement de la llengua en que han estat escrits. En el segle XXI ens podem fer un fart de riure amb les traduccions automàtiques que poden traduir (cat-castellà) la "yema de los dedos" pel rovell dels dits o les coses que fem per "las cosas de la basura". En els prospectes i llibres de petits electrodomèstics és impressionant... Per això cal visibilitzar la feina de persones preparades i que sovint passen desapercebudes pel gruix de la població. Avui, en el Dia de la Traducció les volem recordar i fer-los un petit homenatge amb la imatge del dia. Si no coneixeu El Profesor Don Pardino, us el presento. Treballa la divulgació de l'ortografia en la llengua castellana d'una manera molt planera i amena a partir d'aquests personatge. A Twiter ens indica que la seva ubicació és al número 13 de la Rue de la RAE, us sona? 


Afegim com a tema central l'evolució. Moltes de les coses que ha creat l’home serveixen per a cobrir necessitats. La protagonista d’avui és una aspiradora, aspirador o “chupera”. És un dispositiu que utilitza una bomba d'aire per aspirar la pols i altres partícules petites de brutícia, generalment del sòl. La majoria de llars amb sòl enllosat tenen un model domèstic per a la neteja. La pols es recull mitjançant el sistema de filtrat. Darrerament estan apareixent aspiradores robotitzades, que netegen el terra sense intervenció humana. Un exemple d'elles és Roomba i a Àsia la Mamirobot.

Fins a finals del segle XIX, les escombres i els raspalls per a catifes eren les úniques eines amb les que es comptava per intentar mantenir net l'ambient d'aquests llocs. Posteriorment van ser creats diversos artefactes per netejar catifes, i el 30 de setembre de 1901 va ser patentada la primera aspiradora. Ideada per l'enginyer anglès Hubert Cecil Booth, Puffing Billy era una enorme màquina, amb un motor elèctric, que aspirava la pols. També va crear una aspiradora que la va anomenar Trolleyvack que funcionava amb un motor més petit. 

La seva primera tasca important va ser netejar la catifa de l'Abadia de Westminster; també hi va haver un altre creador, James Murray Spangler (d'Ohio), qui va crear una aspiradora portàtil que funcionava amb un ventilador elèctric. No obstant això, no seria fins 1908 (any en què Spangler va vendre els drets del seu invent a un parent i industrial del cuir, William H. Hoover) que es creés l'aspiradora de trineu d'avui dia. Hoover va dissenyar el model "O", que tenia rodes, un mànec llarg i una bossa per contenir la pols. Encara que al principi el mercat era per a fàbriques, més tard va realitzar una línia d'aparells domèstics, popularitzant el seu ús ràpidament per tot Estats Units i d’allà a la resta del món.

Avui en dia és un equip indispensable per al manteniment i neteja tant per a la llar, com per a les oficines, universitats i col·legis. Els models utilitzats per personal de neteja són més robustes i moltes vegades no utilitzen borsa per retenir la pols, sinó que el dipositen en un contenidor per després buidar aquest contenidor a les escombraries.

Suggeriments: Hi ha vegades que no ens podem fer una idea del que ha canviat la vida en un segle... Podríem pensar quins elements ens fan la vida més senzilla en l’àmbit de la neteja. A inicis del segle passat moltes cases no tenien aigua corrent i les dones anaven a rentar la roba al safareig, es comprava una barra de gel per mantenir el menjar en fresc... Trobareu fotografies... la vida era molt diferent...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada