dijous, 29 de setembre del 2022

29 de setembre Dia Mundial del Cor Sant Miquel, Sant Rafael i Sant Gabriel, arcàngels


Avui es celebra el Dia Mundial del Cor. Sabies que si cuidéssim la nostra salut amb uns hàbits saludables podríem aconseguir que les malalties cardiovasculars deixessin de ser la primera causa de mort al món? Petits canvis en la nostra vida quotidiana com menjar i beure de forma més sana, fer exercici i abandonar el tabac aconseguirien reduir els 17,5 milions de morts anuals prematures per malaltia cardiovascular. No obstant això, si continuem amb el nostre estil de vida actual es calcula que aquesta xifra no només no baixarà sinó que arribarà als 23 milions de morts anuals l'any 2030.

El 29 de setembre celebrem el Dia Mundial del Cor convidant a tothom a que tinguin cura la seva salut cardiovascular i evitin que les malalties cardíaques afecten les seves vides. El primer pas per aconseguir-ho és coneixent els teus factors de risc. A més, resulta clau prestar atenció a la nostra alimentació: controlar el consum d'aliments amb un alt contingut en greixos, greixos saturats, greixos trans, sucres i sal; substituir dolços i llaminadures per fruita fresca; incloure a la teva dieta cinc porcions de fruita i verdura al dia; mantenir el consum de begudes alcohòliques dins dels límits recomanats pels professionals de la salut o preparar a casa menjar sa per portar al col·legi o a la feina són alguns dels consells dels especialistes en salut cardiovascular.

És important també vigilar els nivells de glucosa en sang (les malalties cardiovasculars són responsables del 60% de totes les morts en persones amb diabetis), el nivell de pressió sanguínia -la hipertensió és un dels factors de risc més freqüents -, l’Índex de Massa Corporal (IMC) i els nivells de colesterol. I a més, és fonamental mantenir-se físicament actiu, realitzant com a mínim 30 minuts d'activitat física moderada cinc vegades a la setmana, i abandonar el tabac si ets fumador.

Concretem: què podem fer els adults per cuidar el nostre cor?

a.- Cuinar i menjar sa: dieta mediterrània evitant el consum de greixos saturats i augmentant la ingesta d’omega 3 i peix.

B.- Fer exercici físic, al menys trenta minuts diaris.

C.- Limitar el consum de substancies perjudicials com la sal, el tabac o l’alcohol.

D.- Controla el colesterol.

E.- Controla el teu pes. L’obesitat és un risc cardiovascular important.


Avui també es celebra Sant Miquel, Sant Rafael i Sant Gabriel Arcàngels. Són àngels amb una missió important tradició jueva i cristiana. Dos d’ells solen sortir als Pastorets... Felicitem a tots els nois que porten aquests noms!


Suggeriments: analitza si la teva vida és saludable o pots fer alguna cosa per millorar. És molt important saber però és imprescindible passar a l'acció.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada