dimarts, 6 de setembre del 2022

6 de setembre 1522 Primera volta al món completada 1766 Neix John Dalton

 

Els protagonistes d’avui tenen en comú la curiositat: uns buscaven què hi havia més enllà i van donar la primera volta al món, l’altre va treballar en mil camps i alguns no el coneixíem fins avui...


Hi ha moltes coses que avui donem per evidents però es van haver de provar... actualment ningú dubta de que la terra és esfèrica però durant molt de temps es pensava que era plana i que s’acabava. De fet a Espanya hi ha el cap de Finisterre que és la darrera terra, el final de la terra i pensaven que després el mar acabava i queia al buit. (Encara hi ha gent que creu que la terra és plana: els terraplanistes. No ho puc entendre però creuen que totes les evidències són falses i hi ha una conspiració perquè creguem aquesta “falsetat”... Increïble!)

Tal dia com avui de 1522, diuen que va arribar a Sanlúcar de Barrameda la nau Victoria amb 18 tripulants. El capità era Juan Sebastián Elcano, completant la primera volta al món en vaixell mai registrada i provant així l'esfericitat de la Terra. L'expedició va salpar del mateix port el 20 de setembre de 1519. El capità era Fernando de Magallanes que va resultar mort en un combat amb indígenes a les illes Filipines. Després d'aquest viatge s'obriran per a Espanya les cobejades rutes comercials d'Orient.


John Dalton va néixer a Eaglesfield, Cumberland Anglaterra, el 6 de setembre de 1766. Va ser un químic i físic anglès autor de la primera teoria atòmica moderna, va descobrir la llei de les pressions parcials de les mescles de gasos i la llei de les proporcions múltiples i també va definir la malaltia anomenada daltonisme. Al 1794 és esmentat per primera vegada un trastorn en la percepció dels colors, o dicromatòpsia, i en són descrites les característiques, que observà en ell mateix i en el seu germà Jonathan. Es caracteritza per la falta de percepció d’un o dos colors, conservant les altres funcions oculars. La seva teoria no era bona del tot però la base sí. Avui sabem que no es tracta de que tinguin l’humor vitri d’un altre color sinó que és un problema de retina.

També va treballar l’àmbit de la meteorologia i va registrar el temps des del 24 de març de 1787 i no deixà de fer-ho diàriament fins al dia de la seva mort, el 27 de juliol de 1844, en el que va escriure: “a little rain this day” (una mica de pluja avui).


La il·lustració d'avui ens mostra a Magallanes i Elcano, els qui van iniciar la primera volta al món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada