divendres, 31 de maig del 2024

31 de maig Dia Mundial sense Tabac Mes de Maria: Virgen de Valvanera (La Rioja)


Avui és el Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, que aconsegueix centrar l'atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Alhora, propicia actuacions concretes que es consoliden i s'integren en el conjunt d'estratègies per a la prevenció i el control del tabaquisme. Any rere any, s'observa un efecte multiplicador i sinèrgic en les diferents administracions, entitats, organitzacions, col·lectius i agents socials interessats en un problema de salut tan important i que afecta tota la ciutadania.

Veiem algunes idees sobre la relació del gènere i el tabac:

• La prevalença global de noies fumadores en l’escola secundària és més alta que la dels nois. Al contrari, sembla que els nois fumadors diaris solen fumar més cigarretes que les noies.

• L’autoestima, l’estrès i els problemes amb el pes corporal tenen més influència sobre la iniciació en el consum en les noies. El fet de fumar com a part de la recerca de noves sensacions és més propi dels nois.

• Les noies semblen més influenciables per l’hàbit tabàquic dels progenitors, especialment pel de la mare, i acusen més que els nois la pressió de grup.

• El manteniment de l’hàbit tabàquic en la dona està relacionat principalment amb el control del pes, la imatge del cos, la reducció de l’estrès i l’addicció a la nicotina.

• A Catalunya, un 36,8% de les dones fumadores de 45 a 64 anys consumeix tabac light.

• Els beneficis de la cessació de l’hàbit tabàquic sobre la salut excedeixen de llarg qualsevol altre efecte advers, com ara l’increment de pes o els efectes psicològics que segueixen a l’abandonament del tabaquisme.

• No existeixen diferències de gènere en la cessació, però les dones tenen més dificultat a mantenir l’abandonament a llarg termini.

Analitzar les diferències de gènere en la cessació és important per dissenyar estratègies efectives per deixar de fumar. Les dones podrien necessitar, a més del tractament farmacològic, un tractament conductual que faci èmfasi sobre els aspectes del tabac no relacionats amb la nicotina, com la gestió del propi estil de vida, programes nutricionals per controlar el pes i estratègies de maneig de l´estrès. Cal incrementar la recerca sobre els programes més específics de gènere, que combinin l´entrenament de les habilitats amb una millor prevenció de la recaiguda i un seguiment més llarg, per ajudar les dones a aconseguir una cessació mantinguda.

És molt interessant el text "Dona i Tabac. Informe tècnic sobre l'hàbit tabàquic femení a Catalunya. Informe del Consell Assessor sobre el Tabaquisme a Catalunya" publicat el març del 2001 pel Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, d'on hem extret aquestes dades.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres hem recordat 31 advocacions de la Mare de Déu. Aquesta és la darrera Mare de Déu d’aquest mes. Avui és el torn de la Virgen de Valvanera és una advocació mariana de la serra de la Demanda, a La Rioja (Espanya), comunitat de la qual és patrona. La imatge actual és una talla considerada d’un romànic primitiu, de finals del segle XI o començaments del segle XII. És curiós perquè el Nen Jesús té el rostre girat cap a la dreta (hi ha una història curiosa que ho justifica donant lloc a un miracle). Es venera el diumenge després del 8 de setembre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada