dimecres, 22 de maig del 2024

22 de maig 1903 Neix Bertha Swirles (física, matemàtica i música) Mes de Maria: Nuestra Señora de Copacabana (Bolivia)


La nostra protagonista d'avui destaca en matemàtiques, física i música.

Bertha Swirles va néixer a Northampton el 22 de maig de 1903. Va ser una física i matemàtica anglesa. És molt interessant llegir la seva biografia. Filla d'un comerciant de pells de Northampton, va ser escolaritzada a la recent creada Northampton School for Girls fins al 1921, destacant en matemàtiques i on va guanyar una beca per estudiar matemàtiques al Girton College de Cambridge. A continuació va ser estudiant de recerca de Ralph Fowler i, després d'una estança a la universitat de Göttingen (1927-1928), va obtenir el doctorat a Cambridge el 1929, amb una tesi dirigida per Fowler i Max Born. Els anys següents va ser professora assistent a les universitats de Manchester, Bristol, Imperial College London i, novament, a Manchester. El 1939 va ser nomenada professora de matemàtiques del Girton College, on va romandre la resta de la seva vida acadèmica fins que es va retirar el 1969. 

El 1940 es va casar amb Harold Jeffreys, físic i professor del St John's College, Cambridge, amb qui va escriure conjuntament el llibre Methods of Mathematical Physics (1946), que s'ha reeditat diverses vegades fins al segle XXI. 

A més del seu treball científic era una música excel·lent, virtuosa del cello i el piano, i va dirigir els estudis de música del Girton College des de 1939 fins a 1947. A part del llibre esmentat, Swirles va publicar articles científics molt rellevants al llarg del seus setanta anys de vida a acadèmica. Especialment importants son els seus articles dels anys 1930's sobre mecànica quàntica, sobre l'estructura estelar i sobre les interaccions dels electrons.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui saltem l’oceà i és el torn de Nuestra Señora de Copacabana, patrona de Bolivia. Es diu que el 1583, un sacerdot d'un poble anomenat Copacabana, a la vora del llac Titicaca, va portar una figura de la Mare de Déu feta per un indi que havia après escultura a La Paz. Va ser coronada durant el pontificat de Pius XI. Els bolivians que la veneren celebren la seva festa el 5 d'agost.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada