dijous, 9 de maig del 2024

9 de maig Dia d'Europa 1834 Neix Kate Furbish (botànica) Mes de Maria: Mare de Déu de Puigcerver


Avui és el Dia d’Europa. La Diada d'Europa es commemora el dia 9 de maig en record a la declaració realitzada per l'aleshores Ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, a París el dia 9 de maig de 1950, mitjançant la qual es donà el tret de partida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA). El 9 de maig s'ha convertit en el símbol europeu que, juntament amb l'euro, la bandera europea i l'himne europeu, identifiquen l'entitat política de la Unió Europea. El Dia europeu és un símbol exclusiu de la UE, a diferència de la bandera i l'himne que són símbols de tota Europa per extensió. Això es deu al fet que la declaració Schuman va ser posterior a la creació del Consell d'Europa, d'on provenen els altres dos símbols.

Les patrones d’Europa recauen en quatre santes i no en advocacions de la Mare de Déu. Les patrones eren Santa Catalina de Siena, Santa Brígida de Suecia i Santa Teresa Benedicta de la Creu d’Alemania, proclamades el primer d’octubre de 1999 pel Papa Sant Joan Pau II. L’any 1999 Edith Stein, una religiosa d’origen jueu, recentment elevada als altars pel Papa, va ser nomenada pel propi Joan Pau II copatrona d’Europa..


El 19 de maig de 1834 va néixer Catherine 'Kate' Furbish a Exeter, Nou Hampshire (USA). Va ser una botànica estatunidenca que va recopilar, va classificar i va il·lustrar la flora nativa de Maine. Va dedicar més de 60 anys de la seva vida, va viatjar milers de milles per tot el seu estat natal i va crear dibuixos molt precisos i aquarel·les de les plantes que va trobar. Va descobrir dues plantes que porten el seu nom: Pedicularis furbishiae (Furbish lousewort) i Àster corifolius L., var. furbishiae.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Mare de Déu de Puigcerver. El santuari de la Mare de Déu de Puigcerver és un edifici religiós del terme d'Alforja. El dia de la Mare de Déu de Puigcerver se celebra el 5 d'agost. Tot i que el primer diumenge del mes d'agost, se celebren unes caminades a la matinada per pujar a l'ermita des de Riudecols i també des d'Alforja. Es surt cap a les 6 de la matinada i s'arriba a l'ermita a través del camí de Riudecols o també per senderó, o pel camí d'Alforja si es puja des d'Alforja. Allí, els fidels fan un esmorzar de germanor abans d'anar a sentir missa i fer-li un petó a la Mare de Déu.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada