divendres, 3 de maig del 2024

3 de maig 1979 Margareth Thatcher (política) guanya les eleccions al Regne Unit Mes de Maria: Mare de Déu del Carme

 

Hi ha països, com el nostre, en el que no hem tingut mai una dona al front del país. Altres països sí que han tingut dones en el primer lloc de poder. Avui anem al 1979. A Londres, al Regne Unit  Margaret Thatcher guanya les eleccions al Parlament del Regne Unit. Per primer cop en la història del país, una dona ocupa el càrrec de Primer Ministre. Cal notar que ho trobem escrit en masculí, més endavant s'ha anat canviant aquest costum. Ho va fer des de 1979 fins al 1990 i líder del Partit Conservador des de 1975 fins al 1990. És la primera ministra britànica que més temps va estar al càrrec del segle XX. Com a primera ministra, va implementar polítiques que es van conèixer com a Thatcherisme. Un periodista soviètic la va batejar com la "Dama de Ferro", un sobrenom que es va associar amb la seva política intransigent i el seu estil de lideratge.

Va morir el 8 d'abril de 2013, als 87 anys. Les reaccions a la notícia de la mort de Thatcher es van barrejar a tot el Regne Unit, des d'homenatges que la van elogiar com la primera ministra britànica en temps de pau fins a celebracions públiques de la seva mort i expressions d'odi. La reina Isabel II i el duc d'Edimburg van assistir al seu funeral, marcant només la segona vegada durant el regnat de la reina que assistia al funeral de qualsevol dels seus antics primers ministres, després del de Winston Churchill, que va rebre un funeral d'estat el 1965.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Mare de Déu del Carme és una de les diverses advocacions de la Mare de Déu. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Karem i que es podria traduir com 'jardí'. Hi ha avui en actiu ordes religiosos carmelites repartits per tot el món –masculins i femenines–, que giren entorn d'aquesta figura mariana. És considerada patrona de Xile i el seu exèrcit. A Espanya és patrona de la mar, dels pescadors i de l'Armada Espanyola. A Colòmbia és considerada patrona dels transportadors. Aquesta advocació dóna nom a totes les persones que es diuen Carme o Carmel, que celebren el seu sant el dia de la festa d'aquesta Mare de Déu, el 16 de juliol. Els meus pares, el Sr. Llucià i la Srta. Mª Rosa van estar al capdavant del Colegio Academia Nuestra Sra. del Carme, "El Carme" al carrer Tapioles 16, del Poble Sec; des del 1.951 fins a finals dels vuitanta. Van saber-se voltar de grans col·laboradors. Una escola amb molt de carisma i amb una gran vocació de servei. Una gran família dins del barri.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada