dilluns, 13 de maig del 2024

13 de maig 1914 Neix Antonia Ferrín (Matemàtica i Astrònoma) 1952 Neix Isabel Illa (Catedràtica de Neurologia) Mes de Maria: Mare de Déu de Fàtima


Avui, les protagonistes van obrir les seves especialitats a les dones. La ciència ha estat un camp masculí en el qual ha estat molt difícil accedir-hi. Ara hi ha un programa específic que ajuda a que les nenes puguin tenir referents en els diferents camps però elles van haver de ser els seus propis referents perquè no tenien altres dones en les que emmirallar-se. 


El tretze de maig del 1914 neix la matemàtica i astrònoma Antonia Ferrín Moreiras a Ourense. Va ser la primera dona en defensar una tesi doctoral en astronomia a Espanya. Va fer estudis sobre estels dobles.


El tretze de maig de 1952 va néixer a Teguise, Lanzarote, la Isabel Illa i Sendra però de seguida la família va tornar a Catalunya. Va ser la primera catedràtica de Neurologia d’Espanya l’any 2005, i la primera i única presidenta de la Sociedad Española de Neurología del 2000 al 2002. Estem parlant del segle XXI!!!!

Té una biografia molt interessant. Estudia, treballa i fa recerca a Catalunya (Universitat Autònoma de Barcelona, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (HSCSP), al CAP de Singuerlin a Santa Coloma de Gramenet) i als Estats Units (National Institutes of Health de Bethesda, a Maryland). La Isabel va ser pionera i tenaç defensora de la figura del metge-científic, i de la medicina traslacional com a eina fonamental per avançar en el coneixement de les malalties i per aconseguir traslladar de forma efectiva els avenços científics al maneig i cura dels pacients. Autora de més de 260 articles científics citats en més de 8000 ocasions i responsable de 25 projectes d’investigació finançats a convocatòries competitives per agències espanyoles, europees i dels Estats Units d’Amèrica.


L'església dedica el Mes de Maig  a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres estem recordant 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui no podíem escollir perquè l’església venera a la Mare de Déu de Fàtima. La Mare de Déu de Fàtima – formalment Nuestra Señora del Rosario de Fátima – és una advocació amb la que es venera en el catolicisme a la Verge Maria. En la mateixa línea que altres aparicions marianes, té el seu origen en els testimonis de tres nens pastors, que es dèien Lucía dos Santos, Jacinta y Francisco Marto, que van afirmar que havien presenciat varies aparicions marianes en la Cova da Iria, a Fátima, a Portugal, entre el 13 de maig i el 13 d’octubre de 1917. A partir d’aquest moment, aquesta advocació mariana es va estendre per tot el món.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada