dijous, 30 de maig del 2024

30 de maig Dia de Canàries Mes de Maria: Virgen de la Candelaria


El 30 de maig és el Dia de Canàries. Aquest és un dia festiu en totes les illes de Canàries. Es commemora en aquest dia, l'aniversari de la primera sessió del Parlament de Canàries amb seu a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife, que va tenir lloc el 30 de maig de 1983.

Canàries és un arxipèlag de l'oceà Atlàntic que conforma una comunitat autònoma espanyola, amb estatus de nacionalitat històrica. És, a més, una de les regions ultraperifèriques de la Unió Europea. Es compon de set illes principals: El Hierro, La Gomera, la Palma i Tenerife, que formen la província de Santa Cruz de Tenerife; i Gran Canària, Fuerteventura i Lanzarote, que constitueixen la província de Las Palmas. També formen part de Canàries els territoris insulars de l'arxipèlag Chinijo (La Graciosa, Montaña Clara i Alegranza), i l'illot de Lobos, tots ells pertanyents a la província de Las Palmas.

L'arxipèlag està situat al nord d'Àfrica, a prop de les costes del sud del Marroc i del nord del Sàhara, entre les coordenades 27º 37 'i 29º 25' de latitud nord i 13º 20 'i 18º 10' de longitud oest. A causa d'aquesta situació, Canàries s'utilitza durant l'hivern boreal l'hora de Greenwich (UTC ± 0) i durant l'estiu boreal una més (UTC + 1), amb una hora de diferència respecte a la resta de l’estat. L'illa de Fuerteventura dista uns 95 km de la costa africana. La distància a la massa continental europea és d'uns 940 km -del illot d'Alegranza al cap de Sant Vicente-. Per la seva situació geogràfica, les Canàries són la regió més austral i occidental d'Espanya.

Tal com estableix l'Estatut d'Autonomia, la capitalitat de la comunitat autònoma és compartida entre les ciutats de Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Canària; la seu del president del Govern autonòmic alterna entre ambdues per períodes legislatius,  sent la seu del vicepresident diferent de la del president. El Parlament està a Santa Cruz de Tenerife, mentre que la seu de la Delegació del Govern es situa a las Palmas de Gran Canària, existint a més una Subdelegació del Govern a cadascuna de les dues ciutats. Així mateix, hi ha un equilibri entre les dues capitals pel que fa a seus de conselleries i institucions públiques encara que la resta de l'administració autonòmica es troba en la seva pràctica totalitat duplicada entre les dues ciutats. Per la seva banda, a la ciutat de San Cristóbal de la Laguna es troba la seu del Consell Consultiu de Canàries, que és el suprem òrgan consultiu.

 

L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui, com no podia ser d’una altra manera, és el torn de la Virgen de Candelaria o Mare de Déu de la Candela, coneguda popularment com la Morenita, és la patrona de les Canàries i una de les set patrones de les comunitats autònomes d'Espanya. La seva imatges a la Basílica de Nostra Senyora de la Candelaria (Candelaria, Tenerife) és un símbol per a Canàries i s'ha convertit en un punt de pelegrinatge per a creients i de visita obligada per als turistes. La seva festa se celebra cada 2 de febrer i 15 d'agost, en aquestes festes milers de pelegrins van a la seva basílica per a participar en la missa solemne, les processons i altres actes. En la nit del 14 al 15 d'agost es realitza la Pelegrinatge a Candelaria amb gents vingudes de totes les illes i de fora d'elles, i per descomptat de Tenerife. Aquesta és una caminada a peu des dels diferents municipis de l'illa fins al santuari de la verge.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada