dimarts, 14 de maig del 2024

14 de maig 1962 casament de Joan Carles I i Sofia de Grècia i Dinamarca (reina) Mes de Maria: Virgen del Rocío


L'any 1961, durant la boda dels ducs de Kent, es van conèixer Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia. Un any més tard, el 14 de maig de 1962, contrauen matrimoni els Reis d'Espanya a Atenes. Es van celebrar tres cerimònies: civil, catòlica i ortodoxa.

Joan Carles Alfons Víctor Maria de Borbó i Borbó-Dues Sicílies (Roma, 5 de gener de 1938) va ser rei d'Espanya sota el nom de Joan Carles I entre el 22 de novembre de 1975 i el 19 de juny de 2014, data de la seva abdicació i de l'accés com a cap d'Estat del seu fill Felip VI. Ostenta de manera vitalícia el títol de rei i és capità general de les Forces Armades a la reserva, encara que no exerceix funcions constitucionals sinó només protocol·làries com a membre de la Família Reial. El juny de 2019, cinc anys després de la seva abdicació, va anunciar la seva retirada definitiva de la vida pública i institucional.

Joan Carles és el net d'Alfons XIII, l'últim rei d'Espanya abans de l'abolició de la monarquia el 1931 i la posterior declaració de la Segona República espanyola. Joan Carles va néixer a Roma durant l'exili de la seva família. El Generalísimo Francisco Franco es va fer càrrec del govern d'Espanya després de la seva victòria a la Guerra Civil espanyola el 1939; així i tot, el 1947 es va afirmar la condició d'Espanya com a monarquia i es va aprovar una llei que permetia a Franco triar el seu successor. El pare de Joan Carles, Joan de Borbó i Battenberg, era el tercer fill del rei Alfons i va renunciar a les seves reivindicacions al tron el gener de 1941. Franco veia Joan de Borbó com a massa liberal, i el 1969 va decidir que Joan Carles fos el seu successor com a cap d'Estat. Va exercir funcions interines com a cap d'Estat durant la malaltia de Franco.

Joan Carles va ser proclamat cap d'Estat el 22 de novembre de 1975, després de la mort de Francisco Franco, d'acord amb la Llei de Successió del Cap d'Estat de 1947 i la Llei de 22 de juliol de 1969. S'esperava que Joan Carles continués el llegat franquista, però poc després de la seva proclamació va introduir reformes per desmantellar el règim franquista i iniciar la transició espanyola cap a la democràcia. Això va provocar l'aprovació de la Constitució espanyola de 1978, ratificada per referèndum popular el 6 de desembre de 1978 i promulgada el 27 de desembre del mateix any, que va restablir una monarquia constitucional. La Constitució espanyola reconeix expressament a Joan Carles com a «Rei d'Espanya i legítim hereu de la dinastia històrica de Borbó». La Constitució confereix a la seva dignitat el rang de símbol de la unitat nacional i cap de l'Estat.

Sofia de Grècia i Dinamarca, casada amb Joan Carles I d'Espanya, va ser la consort del rei d'Espanya de 1975 fins al 2014, moment en què el seu marit abdicà la Corona espanyola, tot i que actualment manté la denominació de reina. És la filla primogènita del rei Pau I de Grècia i de la princesa Frederica de Hannover, duquessa de Brunswick-Lüneburg.

 

L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Virgen del Rocío, també coneguda com la "Blanca Paloma" o la "Reina de las Marismas", és una advocació mariana que es venera al seu santuari del Rocío, a Almonte, província de Huelva, Andalusia, Espanya. Va ser coronada canònicament el 1919, amb butlla de Benet XV. La Romeria del Rocío té lloc al maig o juny, al temps de Pentecosta. Va ser classificada el 1965 com a Festa d'Interès Turístic Nacional i el 1980 Festa d'Interès Turístic Internacional. Ha experimentat un gran creixement des de mitjans del segle XX. En la seva festivitat, es congreguen al Rocío centenars de milers de devots de la regió. És una festa que uneix al caràcter religiós, el folklòric, l'ambiental i el lúdic. S'ha considerat una de les manifestacions populars més rellevants d'Espanya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada