dilluns, 20 de maig del 2024

20 de maig 1865 Fermina Orduña patenta el seu invent Mes de Maria: Virgen de los Ojos Grandes

Tots els invents volen resoldre una necessitat. Avui parlarem d’una persona emprenedora. La vida de Fermina Orduña és una de les grans incògnites d'aquesta gran pionera de la Història espanyola. La situen al Madrid del segle XIX i el que sí que és segur és que en 1865 es va convertir en la primera dona a Espanya a registrar un invent.

Fermina va obtenir la seva patent, en aquell moment conegudes com a “privilegis d'invenció”, durant cinc anys pel seu nou sistema un carruatge especial per a vendre llet (de vaca, de cabra o de somera) al públic. Aquest sistema assegurava la distribució ràpida de llet fresca a domicili, especialment a persones malaltes. El carro tenia un estable amb pinso de gra sec per a assegurar la bona alimentació del bestiar, un munyidor mecànic, un envàs d'aigua calenta i fins i tot una caldera per a mantenir la temperatura de la llet. Amb un invent tan elaborat com aquest i respectuós amb el bestiar, Fermina Orduña oferia llet fresca i en bon estat. Aquesta gran idea sorgeix en un moment en el qual la llet s'adquiria sense tractaments previs per al seu consum. Per això va ser un pas fonamental guanyant en higiene i en salut per a la societat.

L'especial emprenedora ha donat nom als Premis "Fermina Orduña" a la Innovació Tecnològica, convocats per la Conselleria d'Educació i Recerca de la Comunitat de Madrid.


El Mes de Maig l'església el dedica a la Mare de Déu, Mes de Maria. Nosaltres recordarem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Virgen de los Ojos Grandes és la patrona de la ciutat de Lugo i la catedral està consagrada al seu nom. La seva festivitat és el 15 d'agost. Alfons X el Savi li va dedicar el seu cántiga LXXVII, en la qual descriu la curació d'una dona que va demanar a la Verge la salut, que va recobrar en la pròpia catedral de Lugo, als peus de la Verge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada