dimarts, 7 de maig del 2024

7 de maig 1938 Neix Pepita Ferrer (jugadora d'escacs) Mes de Maria: Mare de Déu del Tura


Avui els escacs són protagonistes del nostre text pel neixament de la Pepita Ferrer, però anem a pams. Els escacs són un joc de tauler de naturalesa recreativa i competitiva per a dos jugadors. Els escacs són un dels jocs més populars del món, practicat per milions de persones en torneigs (d'aficionats i professionals), clubs, escoles, a través d'Internet, per correspondència i de manera informal. El Campionat del món d'escacs femení és una competició, que se celebra per determinar la campiona del món d'escacs. Igualment com el Campionat del món d'escacs, és organitzada per la Federació Internacional d'Escacs (FIDE).

A diferència de la majoria d'esports reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional, en què la competició és o bé mixta, o bé separada entre homes i dones, en escacs les dones poden competir en els torneigs oberts a tothom, o bé poden triar de competir en els torneigs exclusivament femenins. És destacable el fet que la millor jugadora de tots els temps, Judit Polgár, no hagi participat mai al cicle pel campionat del món femení. Les primeres edicions, des del 1927 al 1939, es varen organitzar simultàniament a les Olimpíades d'escacs.


El set de maig de 1938 neix a Barcelona la Pepita Ferrer i Lucas, va ser la primera jugadora i monitora d'escacs catalana i de l'estat espanyol a aconseguir la categoria de Mestre Internacional Femení, l'any 1974. Va ser la primera jugadora capaç de competir amb possibilitats contra jugadors masculins a Catalunya.

El mateix any de la seva mort la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Federació Catalana d'Escacs, li concedia el guardó de Forjadora de l'Esport Català. La Federació Catalana d'Escacs ha creat el premi Pepita Ferrer, que es concedirà anualment al club que faci una millor promoció dels escacs femenins. El 31 de març de 2020 l'Ajuntament de Tarragona decidí donar el seu nom a la Biblioteca del Centre Cívic Torreforta, que passà a denominar-se "Biblioteca Pepita Ferrer".


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Mare de Déu del Tura. Està en una església d'Olot (Garrotxa) protegida com a bé cultural d'interès local. La Mare de Déu del Tura és la patrona d'Olot, capital de la comarca de la Garrotxa. La imatge de Maria amb el Nen que es venera actualment al santuari olotí és una bella talla de fusta d'estil romànic, del tipus ripollès, feta de noguera i àlber, segurament durant el segle XII. Cal recordar que l'any 1097 el petit districte d'Olot fou cedit pel comte de Besalú Bernat, a l'abat de Ripoll, que n'esdevingué el seu senyor.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada