dimecres, 15 de maig del 2024

15 de maig 1903 Neix Maria Reiche Neumann (matemàtica i arqueòloga) Mes de Maria: Nuestra Señora de la Almudena

  

Maria Reiche Neumann neix el 15 de maig de 1903 a Dresden. Va ser una matemàtica i arqueòloga alemanya nacionalitzada peruana, coneguda per la seva investigació dels línies de Nazca al Perú. Va estudiar Magisteri en matemàtiques, geografia i llengües a la Universitat Tècnica de Dresden. Reiche va voler preservar les línies de Nazca del trànsit amenaçador, l'àrea és a prop de la Carretera Panamericana, i de diversos projectes governamentals, i s'hi va gastar la major part dels diners que tenia. Va convèncer el govern peruà de restringir l'accés públic a aquella àrea. Va fer aixecar una torre prop de la carretera de manera que els visitants poguessin apreciar millor les línies. El 1993 li fou atorgada la Gran Creu de l'Orde del Sol i va esdevenir ciutadana peruana el 1994.

Les línies de Nazca són unes línies i geoglifs fetes a terra situades al desert de Nazca, un altiplà àrid que s'allarga uns 85 quilòmetres entre les ciutats de Nazca i Palpa, a les pampes de Jumana, al Perú. Van ser descobertes el 1927, i són inscrites a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1994. Van ser creades per la cultura Nazca entre el 200 aC i el 600 dC. Hi ha centenars de figures individuals amb diferents nivells de complexitat. Es pot trobar des de línies simples fins a dibuixos estilitzats de colibrís, aranyes, micos i sargantanes. Les línies de Nazca només es poden reconèixer com a figures coherents des de l'aire. Encara que se suposa que el poble Nazca mai hauria pogut veure les seves creacions, hi ha hagut molta especulació sobre les habilitats i les motivacions dels constructors. L'any 1995 la UNESCO va declarar les línies Patrimoni de la Humanitat.

 

El Mes de Maig l'església el dedica a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordarem 31 advocacions de la Mare de Déu. Santa María de la Almudena, o Nuestra Señora de la Almudena és una advocació mariana de la Verge Maria com totes les que estem veient en aquest mes de maig. És la patrona de la ciutat de Madrid i de la Archidiócesis de Madrid, i es troba a la Catedral de Santa María de la Almudena. Celebra la seva diada el 9 de novembre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada