divendres, 24 de maig del 2024

24 de maig 1985 Neix Moon Ribas (cíborg artista) Mes de Maria: Virgen de Chiquinquirá

Avui la modernitat més extrema entra en el nostre blog de la mà d’una mataronina activista cíborg. Veurem què és l’art cíborg. Cada dia aprenem coses noves...


L'art cíborg és un moviment artístic que va començar els anys 2000 a la Gran Bretanya. Es basa en la creació i addició de nous sentits al cos humà via implants cibernètics i en la creació d'obres artístiques a través de nous sentits. Les obres d'art ciborg estan creades per artistes ciborg; artistes els sentits dels quals han estat voluntàriament modificats o afegits a través d'implants cibernètics. Entre els primers artistes del moviment hi ha Neil Harbisson, que pot percebre ultravioletes i infrarojos a través d'una antena implantada al cap, i Moon Ribas que pot percebre terratrèmols i llunatrèmols a través d'implants. Manel De Aguas, amb implants que li permeten percebre amb precisió les propietats del clima: nivells de pressió, temperatura i humitat. Joe Dekni, amb implants a les galtes que li permeten ecolocalitzar-se mitjançant sensors infrarojos. Pau Prats - creador d'un sistema que li permet percebre els nivells de ultravioleta que arriben a la seva pell. Alex Garcia, amb un sensor al pit que li permet percebre els nivells de qualitat de l'aire del seu voltant. Kai Landre - músic amb el sentit de rajos còsmics compost per dos implants per a poder escoltar les partícules provinents de l'espai.


Ens centrarem en Moon Ribas que va néixer a Mataró el 24 de maig de 1985. És una artista avantguardista i activista cíborg catalana, coneguda per desenvolupar i tenir implantat un sensor sísmic en línia en el braç que li permet percebre terratrèmols a temps real a qualsevol lloc del planeta mitjançant vibracions. La seva obra es basa en el moviment humà desenvolupat per l'addició de nous sentits i l'exploració del moviment de la terra. És cofundadora de la Cyborg Foundation, una organització internacional dedicada a ajudar els humans a convertir-se en ciborgs. Va estudiar coreografia experimental al Dartington College of Arts (Anglaterra) i Movement Research en SNDO.


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de Nuestra Señora del Rosario de Chiquinquirá o Virgen de Chiquinquirá, patrona de  Colòmbia. La història explica que el 1560 Antonio de Santana, encomenador dels pobles de Suta i Chiquinquirá, li va demanar una imatge de la Mare de Déu del Roser a l'espanyol Alonso de Narváez. La imatge va ser posada en un capella amb sostre de palla, i ja el 1578 estava molt deteriorada. Per això, un rector la va enviar a una finca a Chiquinquirá, on davant els precs d'una empleada domèstica, un dia el llenç deteriorat pel pas dels anys va recuperar el color de manera misteriosa el 1586. El papa Pius VII la va proclamar patrona de Colòmbia el 1829. El seu dia a Colòmbia és el 9 de juliol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada