dimarts, 21 de maig del 2024

21 de maig Santa Gisela 1958 Neix Muffy Calder (informàtica) Mes de Maria: Virgen de la Paloma


Avui parlarem de dones antigues, actuals, que canten i compten totes diferents, totes interessants, totes importants.


Avui es celebra Santa Gisela, felicitem les noies que porten aquests nom i recordarem dues en especial.

La primera era Gisela, la germana de Carlemany, filla de Pipí el Breu.

La segona és la Gisela Lladó Cánovas que va néixer a Barcelona el primer de gener de 1979. La coneixem com a Gisela, és una cantant catalana. Va iniciar la seva carrera en el programa de TVE Operación Triunfo. Va guanyar dues gavines en el festival de Viña del Mar del 2003. Va representar Andorra en el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2008 que es va celebrar a Belgrad (Sèrbia) els dies 20, 22 i 24 de maig de 2008, amb la cançó Casanova, composta per Jordi Cubino.


El vint-i-u de maig de 1958 neix Muffy Calder, professora coneguda pel seu treball en el disseny de software complex pel seu ús en sistemes biomèdics. Muffy Calder és vicerectora i cap de l'Escola de Ciència i Enginyeria i professora de Mètodes Formals de la Universitat de Glasgow. Utilitza informàtica, matemàtiques i tècniques de raonament automatitzat. Ha estat membre sènior de la Royal Society Leverhulme Research i ha obtingut un premi al mèrit de la recerca Wolfson de la Royal Society i un premi de la ciència del sufragi en ciències de la computació i matemàtiques. És Investigadora Principal de l'EPSRC Programme Grant: Science of Sensor System Software. És membre del Consell de Ciència i Tecnologia del Primer Ministre, UKRI-EPSRC Council i REF 2021 Main Panel B, presidenta del DCMS Science Advisory Council i presidenta del BCS School Curriculum and Assessment Committee. Anteriorment, va ser assessora científica en cap d'Escòcia. Abans d'això, va ser degana de recerca al College of Science and Engineering i va ocupar diversos càrrecs, incloent-hi el cap de departament, la presidència del UKCRC (UK Computing Research Committee), l'assessora del Senat de la Universitat de Glasgow Court, membre de l'EPSRC TOP (Technical Opportunities Panel) i copresidenta del Consell Assessor de Ciència Escocesa. És membre de la Royal Academy of Engineering, de la Royal Society of Edinburgh i de la British Computer Society. Va ser guardonada amb l'OBE el 2011 i una DBE el 2020. (potser necessitarem ajut per saber on ha treballat i quins reconeixements ha tingut, ens quedem amb oooh quina feinada...)


L'església dedica el Mes de Maig a la Mare de Déu, és el Mes de Maria. Nosaltres recordem 31 advocacions de la Mare de Déu. Avui és el torn de la Virgen de la Paloma és una advocació mariana de Madrid (Espanya). Sense ser la patrona oficial d'aquesta vila (lloc que ocupa l'Almudena), tradicionalment se la considera "patrona popular dels madrilenys", i ha gaudit de gran devoció. En el seu honor se celebren anualment les Festes de la Paloma, molt castisses. Es tracta d'una tradició que data de finals del segle XVIII. La imatge de la Verge és un llenç en lloc de la tradicional talla. El quadre es troba en el centre d'un retaule situat a l'església parroquial de la Virgen de la Paloma i de San Pedro el Real, situada al carrer del Colom núm. 19, en el barri de La Llatina. A més, és patrona dels bombers de Madrid. Celebra la seva festa el 15 d’agost en la qual un bomber despenja el quadre i es fa una processó molt lluïda.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada