divendres, 27 de setembre del 2024

27 de setembre 1879 Neix Julio Castro 1953 neix Xavier Cabot 1988 Neix Nicolás Terol


El primer és una història d’un banderer ben curiós, el segon un jugador d’hoquei i el tercer un motocicliste.


El 27 de setembre de 1879 va néixer Julio Castro del Rosario a Celén, província de Manila. Va ser un militar espanyol, comandant d'Infanteria i gentilhombre de cambra de Sa Majestat Alfons XIII. Va rebre la medalla de la Campanya de Filipines, la medalla de Sofriments per la Pàtria, la Creu Blanca del Mèrit Militar (pensionada) i la Creu de San Hermenegildo. El seu pare era el capità d'Infanteria Gregorio Castro López, la seva mare la filipina Potenciana del Rosario Ramírez. Julio va seguir la tradició familiar i es va incorporar molt jove a l'exèrcit i ja era tinent en iniciar-se la guerra a Filipines. Guerra en la qual va participar en diversos episodis bèl·lics fins que va ser capturat pels insurgents, captivitat del qual va aconseguir evadir-se arribant amb una petita embarcació a Manila. En finalitzar la guerra va optar per continuar sent espanyol i militar i va viatjar a la Península iniciant una prolongada carrera en l'arma d'Infanteria fins a 1931. La seva carrera en el tir va ser espectacular (també va practicar l'esgrima sense tanta fortuna), a destacar els seus campionats mundials en rifle de guerra de Biarritz-Baiona 1912 i Loosduinen 1928 i els seus nombrosos campionats d'Espanya. Lamentablement només va participar en uns Jocs Olímpics (Los Angeles 1932) quan ja tenia 52 anys, obtenint un novè lloc en rifle, i se li va premiar amb l'honor de ser el banderer. Les absències espanyoles de diversos JJOO, l'absència del tir en altres (1928) i els seus problemes personals en 1920 li van privar de més participacions i d'alguna possible medalla. Així i tot, compta amb l'honor de ser el primer esportista espanyol a guanyar dos mundials.


El 27 de setembre de 1953 va néixer Xavier Cabot i Duran a Barcelona. És un jugador d'hoquei sobre herba barceloní, guanyador d'una medalla olímpica. És fill del també jugador d'hoquei Ricard Cabot i Boix, que participà en els Jocs Olímpics d'estiu de 1948, i germà del també medallista Ricard Cabot. Membre del Reial Club de Polo de Barcelona va participar, als 26 anys, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 1980 realitzats a Moscou (Unió Soviètica), on aconseguí guanyar la medalla de plata amb la selecció espanyola d'hoquei sobre herba. En els Jocs Olímpics d'Estiu de 1984 realitzats a Los Angeles (Estats Units) finalitzà en vuitena posició, aconseguint guanyar un diploma olímpic.



El 27 de setembre de 1988 va neixer Nicolás Terol Peidro a Alcoy, Alacant; més conegut com Nico Terol, és un expiloto de motociclisme espanyol. Va ser campió del Campionat del Món de Motociclisme de 125cc, títol que va aconseguir en 2011 abans del pas a Moto2, on va obtenir tres victòries i cinc podis en tres temporades. També va córrer en el Campionat Mundial de Superbikes i en el Campionat Mundial de Supersport. És director esportiu de l'equip de motociclisme valencià Aspar Team. La corba quatre del Circuit Ricardo Tormo de València té el seu nom, és el cinquè pilot valencià campió del Campionat del Món de Motociclisme després de Ricardo Tormo, Jorge Martínez Aspar, Champi Herreros i seguit de Jaume Masiá. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada