diumenge, 8 de setembre del 2024

8 de setembre Mares de Déu trobades 1962 Neix Sergio Casal Sant de la Meritxell Mas

 

Avui és el dia de les Mares de Déu trobades. Felicitem a les Meritxells, Núries, Miracle, Claustre, Queralt... Avui, també parlem de tennis masculí i de natació sincronitzada femenina.

El 8 de setembre de 1962 va néixer a Barcelona en Sergio Casal Martínez. Tennista català, ja retirat, especialitzat en dobles, que al llarg de la seva carrera guanyà tres títols del Grand Slam i una medalla olímpica d'argent. En el seu palmarès destaquen els tres títols de Grand Slam, dos dobles masculins i un de dobles mixts. Va acumular un total d'un títol individual i 47 en dobles masculins, gairebé tots al costat d'Emilio Sánchez Vicario. Això li va permetre arribar al tercer lloc del rànquing de dobles l'any 1991. També va guanyar una medalla olímpica d'argent en dobles als Jocs Olímpics de Seül (1988).L'any 1994 fou condecorat amb la Medalla de Plata de la Reial Orde del Mèrit Esportiu, atorgada pel Consell Superior d'Esports, i el 2017 va rebre el premi Philippe Chatrier per part de la Federació Internacional de Tennis (ITF) per la seva contribució al tennis. Va participar, als 26 anys, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 1988 celebrats a Seül (Corea del Sud), on el tennis retornà a la competició oficial després d’anys d'absència. En aquesta competició aconseguí guanyar la medalla de plata en la competició de dobles masculines fent parella amb Emilio Sánchez Vicario, perdent la final olímpica davant la parella nord-americana Ken Flach i Robert Segus per 3–6, 4–6, 7–6, 7–6 i 7–9. En aquests mateixos Jocs participà en la competició individual, finalitzant en novena posició al perdre en tercera ronda davant el neerlandès Michiel Schapers. Participà, novament al costat de Sánchez Vicario, en la competició de dobles dels Jocs Olímpics d'Estiu de 1992 realitzats a Barcelona (Catalunya). En aquesta ocasió finalitzaren cinquens, al perdre en quarts de final davant la parella alemanya formada per Boris Becker i Michael Stich, que finalment aconseguirien l'or.

Curiositat: El tennis s'ha disputat de manera esporàdica al llarg de la història dels Jocs Olímpics. Va ser un dels esports que es van disputar en la primera olimpíada moderna, celebrada a Atenes 1896. No obstant això, va ser retirat del programa després dels Jocs de 1924 a causa de disputes entre la Federació Internacional de Tennis sobre Herba i el Comitè Olímpic Internacional sobre com definir als atletes amateurs. Malgrat el seu retorn com a esdeveniment de demostració a Mèxic 1968 i Los Angeles 1984, el tennis no va tornar definitivament com a esport de medalles en els Jocs Olímpics fins a Seül 1988. Des de llavors, alguns dels millors tennistes del món han competit en cada edició dels Jocs. En els últims anys, s'han emportat la medalla d'or a casa estrelles com Rafael Nadal, campió olímpic en l'esdeveniment individual en 2008 i en dobles en 2016, Stan Wawrinka i Roger Federer, campions de dobles en 2008, així com Serena i Venus Williams, que han guanyat vuit títols olímpics entre les dues o aquest any a la final de París van obtenir l’or Novak Djokovic  en categoria individual masculina i Taylor Fritz en categoria individual femenina.

 Parlem de Meritxell Mas Pujadas perquè avui celebra el seu sant. (quines voltes he de donar amb els que neixen en temps de vacances escolars....) Va néixer a Granollers el 25 de desembre de 1994 i és una esportista  que competeix en  natació sincronitzada. Va començar en el  Club de Natació de Granollers, i actualment pertany al Club de Natació de Les Franqueses. Va guanyar set medalles en el Campionat Mundial de Natació entre els anys 2013 i 2024, i set medalles en el Campionat Europeu de Natació entre els anys 2014 i 2024. En els Jocs Europeus de Cracòvia 2023 va aconseguir dues medalles d'or. Va participar en dos Jocs Olímpics d'Estiu en els anys 2020 i 2024, obtenint una medalla de bronze a París 2024 en la prova d'equip. Va rebre en 2017 la "Medalla Extraordinària al Mèrit Esportiu" atorgada per la Real Federació Espanyola de Natació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada