diumenge, 15 de setembre del 2024

15 de setembre 1981 Neix Sara Carracelas Natació Adaptada 2022 Retirada de Roger Federer

 

Hem arribat al dia 15 de setembre perquè aparegui la primera esportista paralímpica. No és fàcil trobar informació sobre ells i elles, però hi són! Comencem parlant de natació adaptada i d’un dels grans (i guapos) del tennis.


El 15 de setembre de 1981 va néixer a Donostia la Sara Carracelas García. És una esportista  que va competir en natació adaptada. Va guanyar deu medalles en els Jocs Paralímpics d'Estiu entre els anys 1996 i 2008.

La natació adaptada és un esport practicat per atletes amb discapacitat física, visual i intel·lectual. L'esport és regulat directament pel Comitè Paralímpic Internacional. Les regles de l'esport estan adaptades de les regles establertes per la Federació Internacional de Natació (FINA). La majoria de les regles són compartides. Les diferències més significatives es relacionen amb la posició de partida i aquelles relacionades amb nedadors amb impediments visuals. Hi ha tres grans grups classificatoris: S1-S10 per a nedadors amb discapacitats físiques; S11-S13 per a nedadors amb discapacitats visuals; i S14 per a nedadors amb discapacitats d'aprenentatge. Els esdeveniments són substancialment els mateixos que en la natació convencional: 50, 100 i 400 metres, en els estils lliure, braça, esquena i papallona, amb esdeveniments d'estils combinats (medley), en proves individuals i en curses, separades per a dones i homes. La natació competitiva adaptada per a homes amb discapacitats va començar a practicar-se als Jocs de Stoke Mandeville de 1953.1​ Tres anys després va entrar en el programa dels primers Jocs Paralímpics celebrats a Roma el 1960. Només quinze països van enviar  equips de natació.


El 15 de setembre del 2022 Roger Federer va anunciar la seva retirada del tennis professional amb un comunicat a les xarxes socials. Roger Federer va néixer a Basilea el 8 d'agost de 1981. És un exjugador de tennis suís. Considerat un dels millors tennistes de la història, va romandre un total de 310 setmanes com a número 1 del rànquing individual masculí, de les quals 287 consecutives, superant el rècord de Pete Sampras amb més setmanes al capdamunt del rànquing individual, tot i que el març de 2021 Novak Djokovic va trencar la marca de Federer. Va ser el tercer tennista de l'Era Open a superar les 1000 victòries en partits individuals. Durant la seva carrera ha guanyat un total de 20 títols de Grand Slam i és un dels set únics tennistes a completar el Grand Slam durant la carrera, ja que ha guanyat els quatre torneigs de Grand Slam. A més, també és l'únic tennista a disputar almenys cinc finals de cada Grand Slam i un dels pocs que ha disputat la final de tots els torneigs ATP Masters 1000. Ha disputat un total de 30 finals de Grand Slam, deu de les quals consecutives, i també 23 semifinals de Grand Slam consecutives. En el seu palmarès també hi ha 6 Copes Masters i 27 títols Masters. Una altra fita important va ser la medalla d'or de dobles masculins fent parella amb Stanislas Wawrinka en els Jocs Olímpics de 2008 celebrats a Pequín, tot i que no s'ha prodigat gaire pel circuit de dobles durant la seva trajectòria. En la següent cita olímpica celebrada a Londres 2012 arribà a la final individual però no pogué superar a Andy Murray, guanyant la medalla d'argent i quedant-se a les portes de completar el Golden Slam (els quatre Grand Slams i la medalla d'or olímpica). En el seu palmarès hi un total de 103 títols individuals, segon tennista amb més títols per darrere de Jimmy Connors. La seva rivalitat esportiva contra Rafael Nadal i Novak Đoković han estat considerades dues de les més grans de tota la història de l'esport. És un tennista molt respectat pels seus rivals i seguidors del tennis, fet que demostra haver reconegut com el tennista favorit pels seguidors de l'ATP durant nou anys consecutius (2003-2011). Fruit del seu èxit esportiu fou guardonat amb el premi Laureus World Sportsman of the Year com a millor esportista de l'any en cinc ocasions, quatre d'elles consecutives (2005-2008). A vegades se'l coneix amb el sobrenom de "Federer Express", abreviat també "FedEx". El 15 de setembre de 2022 va anunciar la seva retirada del tennis professional als 41 anys, amb un comunicat emès a les xarxes socials. Roger Federer s'acomiadà del tennis en un partit de dobles amb Rafael Nadal el 23 de setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada