dissabte, 28 de setembre del 2024

28 de setembre Ciclisme Olímpic 1981 Neix Carlos Coloma

Avui parlarem del ciclisme olímpic pel neixament d’un ciclista medallista de Rio 2016.

El ciclisme està format per un conjunt de disciplines que reflecteixen tant el passat mil·lenari com la visió moderna; el ciclisme en ruta és la més antiga varietat d'aquest esport. Al Segle XIX, el ciclisme es va popularitzar gràcies a la invenció del sistema de cadenes i engranatges. Les primeres curses es van organitzar uns anys més tard i el primer esdeveniment documentat es va celebrar el 1868 al Parc Saint Cloud de París. Poc després, es van començar a crear federacions nacionals de ciclisme i el 1900 es va crear una federació internacional, coneguda com la Unió Ciclista Internacional, per supervisar l'organització de les diferents disciplines.

El ciclisme en ruta es disputa a l'aire lliure i als Jocs Olímpics es divideix en dos tipus d'esdeveniments: cursa de ruta i contrarellotge individual. La cursa de ruta, en què tots els corredors parteixen alhora en una sortida en massa, és una prova de resistència molt tàctica. La cursa (de 120km i 200km per als atletes femenins i masculins, respectivament) sol guanyar-se a l'esprint final en uns pocs centenars de metres, cosa que significa que els corredors han de posicionar-se perfectament i conservar la seva energia a la primera part de la cursa. La contrarellotge representa un esforç en solitari en què els corredors surten en temps esglaonats, en lloc de fer-ho en un escamot agrupat. Cobreixen una distància molt més curta que la cursa de ruta, ja que la contrarellotge poques vegades supera els 50km; els esdeveniments requereixen de constància, concentració i perseverança mitjançant un posicionament aerodinàmic i una potència eficaços.

El ciclisme en ruta és una de les proves olímpiques originals, ja que va figurar al programa competitiu de la primera Olimpíada moderna, celebrada el 1896 a Atenes. Aquesta disciplina, però, no participaria en els tres Jocs Olímpics següents fins a tornar als Jocs Olímpics d'Estocolm 1912 amb la carrera contrarellotge. El ciclisme femení es va incorporar al programa olímpic a Los Angeles 1984 amb la cursa de ruta i amb la contrarellotge ho va fer quatre anys més tard. Abans d'Atlanta 1996, els ciclistes professionals tenien prohibit competir als Jocs; actualment, els representants del món del ciclisme professional són benvinguts a la competició. Això aporta un prestigi addicional a les carreres olímpiques, que ara són disputades pels millors ciclistes del món.

El 28 de setembre  de 1981 va néixer Carlos Coloma Nicolás a Logronyo. És un prestigiós ciclista de muntanya, especialitzat en el Camp a través.Ha participat en tres edicions dels Jocs Olímpics, aconseguint una medalla de bronze als Jocs de Rio de 2016. També ha guanyat dues medalles, una d'elles d'or, als Campionats del món de ciclisme de muntanya en la modalitat de relleus. Actualment, és corredor de l'equip BH - Templo Cafés de la mà de Rocío del Alba Garcia, Pablo Rodríguez i David Valero.