dilluns, 16 de setembre del 2024

16 de setembre Setmana Europea de la Mobilitat 1977 Neix Irina Rodríguez Natació sincronitzada o artística

 

Avui parlarem de la Setmana Europea de la Mobilitat i de la natació sincronitzada o artística.

Barcelona es torna a sumar a la Setmana Europea de la Mobilitat amb un programa d'activitats organitzades per l'Ajuntament i per entitats i associacions diverses, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l’aire, de recuperar l'espai públic i de promoure la seguretat en la mobilitat a la ciutat. La Setmana Europea de la Mobilitat 2024 se celebra del 16 al 22 de setembre. El tema escollit per aquest any és l'"Eficiència energètica" i el lema "Compartim l'espai públic" per posar l'èmfasi en la intermodalitat. Trobem activitats per a tothom, petits i grans. La celebració començarà el divendres 20 de setembre amb el Park(ing)Day i finalitzarà el 22 de setembre, Dia Mundial sense Cotxes. Enguany, el cap de setmana del 14 i 15 de setembre tornem a repetir les portes obertes als equipaments i serveis de la ciutat relacionats amb la mobilitat.


El 16 de setembre de 1977 va néixer a Barcelona la Irina Rodríguez Álvarez. És una nedadora de natació sincronitzada catalana, guanyadora d'una medalla olímpica a Pequín 2008.Als 26 anys, va participar en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2004 realitzats a Atenes (Grècia), on va finalitzar quarta en la prova per equips, guanyant així un diploma olímpic. En els Jocs Olímpics d'Estiu de 2008 realitzats a Pequín (República Popular de la Xina), on va aconseguir guanyar la medalla de plata en la prova per equips de natació sincronitzada. Al llarg de la seva carrera ha guanyat 7 medalles al Campionat del Món de natació, entre les quals una medalla d'or, i 5 medalles en el Campionat d'Europa de natació, entre les quals dues medalles d'or.


La natació sincronitzada s’anomena natació artística en l’àmbit dels Jocs Olímpics. La natació artística es va convertir en disciplina olímpica en els Jocs Olímpics de Los Angeles 1984. A París 2024, els atletes masculins podran competir en aquest esport per primera vegada en la història olímpica, ja que ho faran en l'esdeveniment per equips. Els Estats Units i el Canadà van ser inicialment la força dominant en la natació artística dels Jocs, ja que van combinar l'obtenció de 17 medalles (incloses vuit d'or). Des dels Jocs de Sídney 2000, el Comitè Olímpic Rus s'ha convertit en el comitè olímpic nacional estrella en aquest esport, ja que va guanyar 12 medalles d'or consecutives. L’equip espanyol de natació sincronitzada és molt potent de la mà de diferents entrenadores com la Anna Tarrés, Mayu Fuyiki i des de l’agost 2024 Andrea Fuentes.

En els Jocs Olímpics, aquest esport consta de dos esdeveniments: un duo i una competició per equips. Cada esdeveniment inclou dues actuacions: una rutina lliure i una rutina tècnica. Un panell de jutges puntua l'execució i la sincronització dels atletes, així com el grau de dificultat, l'ús de la música i la coreografia al llarg de tota la rutina. Els atletes actuen en una piscina de 3m de profunditat, 25m de llarg i 20m d'ample. Els esportistes han d'impulsar-se fora de l'aigua per a realitzar determinats moviments o pivotar amb la meitat superior del cos sota l'aigua. Per tant, aquest esport requereix una gran flexibilitat, potència, atenció al detall i coordinació per part dels atletes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada