diumenge, 22 de setembre del 2024

22 de setembre Equinocci de tardor Hoquei herba 1987 neix Sergi Enrique

 

Equinocci de tardor diumenge, 22 de setembre del 2024, a les 14:43h. L'equinocci és cadascun dels dos moments de l'any en què el Sol, en el seu camí per l'eclíptica, travessa l'equador celeste. Durant els equinoccis, la nit i el dia tenen la mateixa durada en tot el món, llevat en els pols. La paraula equinocci ve del llatí aequinoctium i significa 'igualació amb la nit'. Hi ha dos equinoccis a l'any: L'equinocci de primavera o equinocci vernal i l'equinocci de tardor: es produeix prop del 23 de setembre quan el Sol travessa l'equador celeste passant de l'hemisferi nord al sud. La declinació solar és zero, passant de positiva a negativa. A l'hemisferi nord marca l'arribada de la tardor. A l'hemisferi sud, aquests noms s'intercanvien.


Avui parlem, també d’hoquei sobre herba amb motiu del neixament de Sergi Enrique a Matadepera.

L'hoquei pren el seu nom de la paraula francesa “hocquet”, que significa “gaiato de pastor”, en referència a la forma corbada d'un pal d'hoquei, i les seves arrels es remunten a l'antiguitat. Existeixen registres d'una forma primitiva d'aquest esport practicada fa 4.000 anys a Egipte, amb variants en el que és l'actual Etiòpia (1.000 a. C.) i l'Iran (2.000 a. C.).Segons diversos museus, els romans, els grecs i els asteques també practicaven aquest esport. L'hoquei modern va sorgir a Anglaterra a mitjan segle XIX i es va desenvolupar en escoles privades de tot el país, com Eton. En 1875 es va crear una associació d'hoquei al país, però va ser dissolta al cap de set anys; en 1886 es va crear a Anglaterra l'Associació d'Hoquei, que va treballar per a establir el primer conjunt de regles del joc. L'equilibri de gènere és un dels valors fonamentals de l'hoquei: dels 30 milions de jugadors que hi ha en el món, el 51 per cent són dones i el 49 per cent, homes.

L’hoquei va fer la seva primera aparició en els Jocs Olímpics en 1908 a Londres, abans de convertir-se en una disciplina permanent del programa olímpic, a partir dels Jocs de 1928 (aquest esport va estar absent en els Jocs de 1912 i 1924, encara que va ser inclòs en els Jocs de 1920, a Anvers). La varietat femenina de l'hoquei es va introduir en els Jocs Olímpics de Moscou 1980.

Donades les seves arrels anglosaxones contemporànies, l'hoquei modern (sobre herba o gespa) ha estat dominat per representants actuals i antics de la Commonwealth britànica, com l'Índia, el Pakistan, Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica i, per descomptat, Gran Bretanya. Nacions com l'Índia i Països Baixos han obtingut grans  èxits en les competicions masculines i femenines dels Jocs Olímpics, respectivament. l'Índia ha guanyat vuit medalles d'or, sis d'elles consecutives entre 1928 i 1956, amb 197 gols a favor i només vuit en contra. Països Baixos ha guanyat un total de nou medalles en els Jocs, incloses quatre d'or (la més recent, en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020). No obstant això, altres països com l'Argentina, Alemanya, Espanya, França i el vigent campió olímpic masculí, Bèlgica, s'han fet un lloc en els primers llocs de la classificació internacional, convertint a aquest esport en un fenomen veritablement global.


El 22 de setembre de 1987 va néixer a Matadepera en Sergi Enrique i Montserrat. És un jugador d'hoquei sobre herba català, guanyador d'una medalla olímpica. Membre de l'Atlètic Terrassa Hoquei Club va participar, amb vint anys, en els Jocs Olímpics d'Estiu de 2008 realitzats a Pequín (República Popular de la Xina), on va aconseguir guanyar la medalla d’argent en finalitzar segon en la competició olímpica d'hoquei sobre herba masculina. Al llarg de la seva carrera ha guanyat una medalla en el Campionat del Món d'hoquei sobre herba, una en el Campionat d'Europa i una altra en el Campionat del Món d'hoquei sala.

A Catalunya hi ha gran afició a Terrassa a l’Hoquei herba (l’Egara, l’Atlètic Terrassa) i també el Club de Polo, de Barcelona o l’Atlètic de Sabadell. Al 1923 es constituí oficialment la Federació Espanyola d'Hoquei a Barcelona. La millor actuació de la selecció espanyola és a Moscou'80, on s'aconsegueix la medalla de plata; i el 2024 a Paris el quart lloc i el 1987 la cinquena posició al Campionat del Món de Londres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada