dimarts, 17 de setembre del 2024

17 de setembre 1995 Neix Guerschon Yabusele (Dreux) 1988 Inauguració dels Jocs Olímpics de Seül 1991 Neix Sanne Wevers

 

Avui parlem dels Jocs Olímpics de Seül, a Corea del Sud el 1988, d’un jugador de basquet francès i d’una gimnasta artística neerlandesa.


El 17 de desembre de 1995 va néixer Guerschon Yabusele (Dreux). És un jugador de basquet francès que pertany a la plantilla dels Philadelphia 76ers de la NBA. Amb 2.03 metres d'alçada, juga en la posició d'ala-pivot. Va començar en el bàsquet en professional fitxant pel Chorale Roanne Basket en la Pro A, la primera divisió francesa, on va jugar 8 partits, fent una mitjana de 1,5 punts per partit. A l'any següent l'equip va descendir a la Pro B, i en la nova categoria ja va jugar la temporada completa, fent una mitjana de 8,6 punts i 4,5 rebots per partit.2 En 2015 va fitxar per tres temporades amb el Rouen Métrople Basket.3 En el seu primer any en l'equip, de nou en la Pro A, va fer una mitjana de 11,5 punts i 6,9 rebots per partit. Ha jugat a la Xina i a la NBA. A l'estiu de 2021, va ser part de la selecció absoluta francesa que va participar en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que va guanyar la medalla de plata. Al setembre de 2022 va disputar amb el combinat absolut francès l'Eurobasket 2022, on van guanyar la plata, en perdre la final davant Espanya. Durant agost i setembre de 2023 va ser integrant de la selecció de França que va participar en el Mundial de 2023 celebrat a Àsia, i que va finalitzar en divuitè lloc. Entre juliol i agost de 2024 va ser part de la selecció absoluta de França, que va disputar els Jocs Olímpics de París, i que va guanyar la plata, després de perdre la final davant els Estats Units.


El 17 de setembre de 1988 va tenir lloc la inauguració dels oficialment anomenats Jocs de la XXIV Olimpíada, es van celebrar a la ciutat de Seül (Corea del Sud) entre el 17 de setembre i el 2 d'octubre de 1988. Hi van participar 8.465 atletes (6.279 homes i 2.186 dones) de 159 comitès nacionals, que competiren en 29 esports i 237 especialitats. Aquests van ser els segons Jocs Olímpics d'Estiu realitzats al continent asiàtic després dels Jocs Olímpics d'Estiu de 1964 celebrats a Tòquio (Japó). Per a la realització dels Jocs el Comitè Organitzador comptà amb l'ajuda de 27.221 voluntaris. Així mateix 11.331 periodistes van cobrir la informació esportiva dels Jocs, dels quals 4.978 foren de premsa escrita i 6.353 de radiodifusió. Les instal·lacions olímpiques varen incloure el Complex esportiu de Seül d'un milió de metres quadrats que integrava l'Estadi Olímpic, els pavellons de bàsquet i boxa i les instal·lacions d'hípica i beisbol. L'altre gran seu fou el Parc Olímpic que va incloure la piscina olímpica, el gimnàs, el velòdrom i els pavellons per esgrima i halterofília.

Algunes curiositats dels Jocs de Seül:

Durant la cerimònia d'inauguració es presentaren grups de ballarines de tots els països on varen ocórrer els Jocs Olímpics.

Durant la cerimònia de clausura, dones coreanes entregaren espelmes a les dones espanyoles per simbolitzar el canvi de seu de l'Olimpíada. La següent seu va ser Barcelona.

La cançó oficial dels Jocs fou "Hand in hand" del grup Koreana.

La mascota Hodori representava un llegendari tigre de les tradicions coreanes.

Les proves anti-dopatge van ser l'estrella en aquests jocs amb la desqualificació de set atletes, entre els quals destaca Ben Johnson després de batre el rècord del món en la final de 100 metres llisos.

En atletisme la gran estrella fou la nord-americana Florence Griffith-Joyner, aconseguint la victòria en els 100, 200 i el relleu 4x100. Famosa també per les seves ungles...

Per la seva banda Carl Lewis aconseguí la victòria al salt de llargada i, després de la desqualificació de Ben Johnson, en els 100 metres llisos, així com una plata en els 200 metres.

Per la seva banda els atletes de Kenya aconseguiren la victòria en els 800, 1.500 m, 5.000 i 3.000 m obstacles.

El soviètic Sergei Bubka aconseguí establir el rècord del món amb el salt amb perxa i la nord-americana Jackie Joyner en salt de llargada i heptatló.

El tennis retornà a la competició olímpica dins del programa oficial dels jocs després de la seva absència des de l'any 1924 (en les edicions de 1968 i 1984 fou considerat esport de demostració). S'introduí el tennis taula a la competició oficial per primera vegada, i el bàdminton, beisbol i taekwondo es convertiren en esports de demostració. Així mateix es realitzà una prova de demostració de judo en categoria femenina i una competició de bitlles.

La gimnàstica femenina va viure el duel entre la soviètica Ielena Xuixunova i la romanesa Daniela Silivas, aconseguint cada una d'elles set notes amb una puntuació de 10. La soviètica va aconseguir guanyar la final individual mentre que Silivas aconseguí tres ors en les finals per aparells. Entre les dues obtindrien 10 medalles. En categoria masculina el domini fou per Vladimir Artemov, que aconseguí quatre medalles d'or.

En halterofília el turc Naim Suleymanoglu assolí batre en una mateixa nit 6 rècords munidals i 9 d'olímpics.

En natació el nord-americà Matt Biondi fou el gran vencedor, adjudicant-se set medalles: cinc d'or, una de plata i una altra de bronze. Per la seva banda l'alemanya oriental Kristin Otto aconseguí sis medalles d'or, sent la primera nedadora a aconseguir aquest rècord.

En futbol la Unió Soviètica donà la sorpresa al vèncer a la final al Brasil. En voleibol femení la Unió Soviètica donà la sorpresa en vèncer a la final al Perú, després que l'equip peruà guanyava 2-0 i 12 a 6 en el tercer set. Així mateix destacà l'eliminació de la selecció nord-americana de bàsquet a semifinals a mans de la Unió Soviètica.L'esgrimista sueca Kerstin Palm es convertí en la primera dona en participà en set Jocs consecutius, i per primera vegada a la història en hípica totes les proves foren guanyades per dones.

 

El 17 de setembre de 1991 va néixer Sanne Wevers a Ljouwert, als Paisos Baixos. És una gimnasta artística neerlandesa que competeix internacionalment com a sènior des del 2007, principalment com a especialista en barra d'equilibri i barres asimètriques. Wevers és la campiona olímpica del 2016 i d'Europa del 2018 en barra d'equilibri i va ser la primera gimnasta holandesa femenina a convertir-se en campiona olímpica individual. També és la medalla de plata mundial del 2015 en barra d'equilibri i la medalla de bronze europea del 2015 en barres asimètriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada